De toekomst van de freelancer

Gepubliceerd op 28 November 2019

De meest voorkomende gezegdes van opdrachtgevers zijn “we hebben geen budget” of “we hebben maar een klein budget”. Er is steeds minder geld te besteden aan producties of opdrachten. “Er is geen geld” of “we zijn aan het “downsizen”. Maar juist een kleiner budget voor grote bedrijven kan nieuwe kansen opleveren voor freelancers.

Twee Soorten Freelancers

Er zijn twee soorten freelancer. Degene die freelancen tot ze een vaste baan krijgen en degene voor wie freelancing hun vaste baan is. Deze mensen zijn vaak ZZP’er en hebben hun eigen bedrijf. Het is het tweede type freelancer die steeds interessanter wordt voor grotere bedrijven. Deze freelancers zijn namelijk vaak professioneler en hebben de kennis, de hardware en software om professionele projecten aan te nemen en goede resultaten te leveren.    

Wees Eerlijk

Voor de duidelijkheid; freelancers kunnen niet direct de competitie aan gaan met grote bedrijven of studio’s, maar ze kunnen wel een gat in de markt vullen. Als je als freelancer een project aanneemt zorg er dan wel voor dat je ook echt een goed resultaat kunt leveren. Neem geen project aan waarvan je weet dat het eigenlijk te moeilijk voor je is, net buiten je vaardigheden ligt of waar je geen tijd voor hebt. Je hebt maar 1 reputatie en deze is moeilijk op te bouwen maar heel gemakkelijk te ruïneren. Vooral omdat steeds meer mensen reviews schrijven over hun ervaring met producten en services.   Probeer niet nieuwe vaardigheden te leren tijdens een project. Leer gerust nieuwe skills in je vrije tijd maar neem geen project aan dat boven je vaardigheden ligt en waarvan je denkt dat je de benodigde skills wel kunt leren tijdens het project. Hier zal je waarschijnlijk geen tijd voor hebben en de resultaten zullen ondermaats zijn.  

Netwerk

Mocht er een project op je pad komen dat te groot is of waarbij je bepaalde skills nodig hebt die jij niet bezit, maar wil je toch heel graag met de klant samenwerken? Kijk dan in je netwerk of er iemand is waarmee je kunt samenwerken. Wees eerlijk naar de klant en geef aan dat je zelf niet alles kan doen en dat je daarom graag met iemand (uit jouw netwerk) samenwerkt aan dit project. Meestal vindt de klant dit prima, zolang het maar niet heel veel extra geld kost. Jij bent er als freelancer voor opdrachtgevers te helpen en niet om hun leven moeilijker te maken. Als je twijfelt of je een project wel of niet goed kan afronden wees eerlijk en sla het project af. Zo behoud jij je reputatie en dit zal je uiteindelijk ook minder stress opleveren.

Vraagprijs

Wees redelijk met je vraagprijs. Mensen zijn nog altijd van de gedachten dat hoe duurder iets is, hoe beter het moet zij. Ga dus nooit te laag zitten met je vraagprijs. Je bent een professionele kracht en je levert professionele goederen en/of services, maar wees wel realistisch. Stel je vraagprijs niet zo hoog in dat mensen te hoge verwachtingen hebt van het werk dat je kunt leveren. Je kunt je vraagprijs ook aanpassen per project of per opdrachtgever. Het is altijd goed voor jezelf om te weten wat jij waard bent te verdienen.  

Nieuwe Kansen

Vooral in Nederland zie je een verandering in hoe mensen werken of hoe mensen willen werken. Steeds meer mensen worden ZZP’er en werken op freelancebasis. Dit betekent dat steeds meer grote bedrijven bewust worden van het feit dat het werken met freelancer gunstig kan zijn voor bepaalde projecten. Door de afhankelijk van locatie door de steeds snellere internetverbindingen en video calls; is het is een goed moment om freelancer te zijn!    


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play