Debbie over haar ervaring als freelancer: overwonnen grenzen

Gepubliceerd op 19 November 2019

Afgelopen zaterdag had ik een drukke dag. Eerst een voetbalwedstrijd van onze zoon, daarna verjaarsvisite aan de andere kant van het land. Half in gedachten bij mijn gisteren opgeleverde opdracht en mijn to do-lijst voor de komende dagen ren ik de bloemist binnen. Een bloemetje voor de jarige. Ik reken af, wil pinnen, maar PIEIEIEIEP, geen saldo!

Met het schaamrood op mijn kaken trek ik m’n zakelijke pinpas tevoorschijn en reken alsnog af. Ik vraag me af: Went dat ooit?

Ik ben er niet zo goed in

Schuiven met geld, op tijd de conclusie trekken dat ik deze maand toch aanspraak moet doen op mijn spaargeld. Wachten op betaalde facturen. Ik ben er niet zo goed in. En ik vind het een vervelend gevoel. Dat alle begin moeilijk is, ook van ondernemers, is me inmiddels al even duidelijk. Maar dit jaar, mijn starters jaar, ben ik constant over mijn eigen grenzen heen gegaan. Op sommige vlakken was het goed om buiten m’n comfort zone te treden, maar op sommige dingen ben ik toch minder trots.

Overwonnen ‘goede grenzen’

- Explicieter mijn aanbod neerleggen bij een opdrachtgever. Ik heb geleerd dat ik iets heel expliciet moet maken en het niet in het midden moet laten. Zo ontstaat er alleen maar ruis op de lijn.  
- Me elke dag motiveren om m’n nieuwe onderneming in de etalage te zetten. Ook in tijden (juist in dié tijden) dat het minder gaat, gewoon die vlag blijven uithangen.

- Mensen benaderen die wat voor me kunnen betekenen.

Minder trots op

-  Aanspraak doen op m’n spaargeld. Ik had een leuk bedrag opzij gezet. En daar doe ik nu geregeld een beroep op.
-  Een dag lang lummelen omdat je geen zin hebt/het eng vindt om een nieuwe dienst op je site te zetten. Uitstelgedrag. Grrrr.
- Net iets te weinig vragen voor een nieuwe klus. Omdat je graag met iemand werkt, of deze klus wilt landen.
- And counting…  

Ik hoorde dat het, als je van carrièreswitch en dus iets heel anders gaat doen, circa 2 jaar (!) duurt voordat mensen er echt van op de hoogte zijn. Dat ze je niet meer zien als je oude beroep, maar dat je nieuwe autoriteit is gevestigd. Ik zit in mijn zevende maand.
Hoe ver ben jij?


Door: Debbie van Steenpaal
Debbie is een expert in het simplificeren & visueel presenteren van complexe informatie
 


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!   

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play