Terug

10 tips om productief thuis te werken

Naast het sluiten van horeca aangelegenheden, openbare ruimtes en de oproep om sociale contacten te beperken is er ook opgeroepen om de komende weken zoveel mogelijk thuis werken. Sterker nog: tot 1 juni worden we gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit betekent voor velen een ommekeer in hun dagelijkse routine. De eerste week was wel leuk, maar nu er van ons verwacht wordt de komende maanden ook thuis te werken is het tijd om écht productief te worden. We geven hierom onze 10 beste tips om productief thuis te werken. Zo hoeft de quarantaine helemaal geen vervelende situatie te worden!  

1. Doe alsof je naar werk gaat

Hou je vast aan je routine die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd! Sta op dezelfde tijden op, doorloop je ochtendritueel alsof je naar je werk gaat, ontbijten en aan de slag. Lunch op de tijden die je normaal ook zou lunchen en stop met werken wanneer je op kantoor ook je computer zou afsluiten.

2. Plan je werk

Opeens heb je veel ‘vrije tijd’ en loopt werk en privé door elkaar heen. Maak een duidelijke planning voor jezelf wat je elke dag gaat doen en hou je hieraan. Zo zorg je voor maximale productiviteit én maximale vrije tijd.  

3. Zorg voor een goede werkplek

De keukentafel is een optie, maar kan al snel voor afleiding zorgen. Maak daarom een hoekje in huis waar je geen afleiding hebt en wat je puur inricht om te werken. Investeer in een fijne set up met monitor, muis en keyboard en je bent ready to go.  

4. Blijf contact houden met collega’s, vrienden en familie

Whatsapp, slack, mobiele telefoon, in ons digitale tijdperk kan je goed contact blijven houden met mensen die op afstand zitten. Thuis werken betekent niet dat je in een sociaal isolement hoeft te leven. Bel je collega’s op om iets te overleggen, stuur je moeder een lief berichtje en blijf digitally social.

5. Zie het als experiment

Dit is een uitgelezen kans om precies te ondervinden wat voor jou het beste werkt. Ben jij het meest productief in de ochtend of juist in de avonduren? Misschien vind je het veel fijner om e-mails te schrijven dan vergaderingen bij te wonen en stop je liever een uur eerder dan dat je een uur verspild aan koffieapparaat gesprekken. Hou al deze bevindingen voor jezelf bij en pas ze toe wanneer je weer op kantoor gaat werken.

6. Let op je gezondheid

Blijf fit, actief en gezond. Doe een paar push ups of ga een rondje rennen in de buitenlucht. Het is makkelijk om op de bank te ploffen, maar met een kwartiertje trainen per dag voel je je beter en sterker. Let vooral nu ook extra op je eten. Geen vette hap, maar gezonde voedzame maaltijden. Kom maar door met die super weerstand!  

7. Eat that frog

Doe je belangrijkste taken als eerste en vink die handel af. Juist wanneer je thuis zit kan je dingen nog meer voor je uit gaan schuiven, je hebt immers niemand om je heen die je controleert of waar je je verantwoordelijk voor voelt.

8. Zeg niet ja op alles

Alleen maar omdat je thuis werkt, betekent het niet dat je voor alles beschikbaar bent onder werktijd. Door vaker ‘nee’ te zeggen hou je je productiviteit hoog en je prioriteiten op orde.  

9. Blokkenschema

Werk in blokken van 90 minuten en neem dan 10 minuten pauze. Zo hou je je concentratie op peil en heb je een afgebakend duidelijk tijdschema waar je mee werkt. Ga vooral niet multitasken, dat verstoort je concentratie en je hebt weer langer nodig om in een project te duiken.

10. Noteer je uren

Hou je uren goed bij. Dit kan in een mooi programma maar je kan ook je agenda hiervoor gebruiken, een simpel schriftje of een makkelijke Excel sheet. Als je je uren goed bij houdt zal je precies zien hoeveel je werkt, hoeveel je aan een bepaalde taak spendeert en hou je de controle over je uren bij jezelf.

Door: Ana Franic Ana is een online marketingspecialist & copywriter

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten