4 gezondheid tips voor de thuiswerkende freelancer

Gepubliceerd op 12 Augustus 2018

Prioriteit nummer 1 van een zzp’er? Zijn of haar gezondheid. Een inkopper? Of makkelijk scoren? Dat zou je kunnen zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Natuurlijk is de gezondheid van ieder mens belangrijk, maar met name zzp’ers zouden hier meer aandacht aan moeten besteden. Als je als zzp’er namelijk ziek wordt en je werk niet kunt doen heb je een probleem. Jij bent je bedrijf en je wilt een gezond bedrijf hebben nietwaar? Dan zal je tijd (en geld) moeten investeren in je gezondheid. Hieronder 4 gezondheidsaspecten die nog weleens over het hoofd worden gezien, maar onmisbaar zijn voor een langdurige zzp carrière.
 

Houding

Als je, net als ik, weleens dagen hebt waarop je je werk lekker in je pyjama wilt uitvoeren dan komt de volgende situatie je wellicht ook bekend voor. Documenten verspreidaanschaft over je bed of de bank. Laptop op je schoot of op de leuning van je bank. Niet echt bevorderlijk voor je houding. En hoewel je houding misschien niet iets is waar je direct aan denkt als het over gezondheid gaat, het is, met name voor de lange termijn, zeer belangrijk om in de gaten te houden. Heeft je bureau de juiste hoogte? Staat je stoel goed afgesteld? Staat je laptop (of pc) op de optimale hoogte? Deze en andere vragen dien je jezelf regelmatig te stellen. En weet je niet precies hoe of wat de juiste verhoudingen zijn zoek het op, of huur iemand in die je kan helpen. Dat kost dan misschien wel geld, als je door nek- schouder- of rugklachten niet kan werken ben je veel verder van huis. Als je je houding niet serieus neemt heb je over een aantal jaar echt een probleem. Voorkomen is zoals altijd beter dan genezen, dus koop een goede stoel, schaf een goede laptopstand aan en investeer in een (in hoogte verstelbaar) bureau. Het is met dergelijke uitgaven soms lastig om ze te rechtvaardigen (ik ken het gevoel) omdat je het idee hebt dat er ‘niks voor terug krijgt’. Er verandert niet echt iets meetbaars op het moment dat je die dingen aanschaft. Anders dan met bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe telefoon of laptop. Dit lijken oninteressante aankopen en dat begrijp ik, maar dingen die je elke dag gebruikt en die onmisbaar zijn voor je bedrijf dat moet goed zijn.
 

Sociale contacten

Vind jij het ook zo heerlijk om rustig aan je werk bezig te kunnen zijn zonder gestoord te worden? Persoonlijk ben ik het meest productief als ik alleen thuis aan het werk ben. Maar hoe vredig ik die stilte ook vind, elke dag in je uppie zitten is niet goed voor je. Om de zoveel dagen moet je echt iets sociaals doen. En omdat vrienden ook drukbezette mensen zijn lukt dat niet altijd. Een slimme tip die ik onlangs van iemand kreeg is, huur een bureau. Huur een bureau? Ja! Je kunt tegenwoordig in de meeste plaatsen kantoorruimte met anderen (zzp’ers) huren. Soms zijn de plekken zelfs gratis! En hoewel je op zulke dagen misschien niet zo productief bent als wanneer je thuis zou werken, de sociale contacten die je er mee opdoet zijn fantastisch. Zie het desnoods als netwerken. De mensen die je ontmoet zou je anders wellicht nooit tegen zijn gekomen. En we weten allemaal, als zzp’er kan je netwerk niet groot genoeg zijn. Met andere woorden, ga wat (buitenshuis) doen!
 

Water drinken (saai!)

Deze is saai; weet ik. Maar o zo belangrijk, mensen! Hoe het komt dat er nog steeds personen zijn die niet voldoende water drinken is mij een raadsel. Er zijn zo ongelooflijk veel voordelen verbonden aan het drinken van water. De meest relevante in dit geval is de hersenfunctie. Water drinken stimuleert het brein (en dat is fijn!). Stel je slaapt 7 uur per nacht, dat betekent 7 uur lang geen vochtinname, maar wel vochtverlies. Het is daarom belangrijk om zodra je wakker wordt een glas water te drinken. Een glas of flesje water naast je bed kan daarom handig zijn. Dat eerste glas is zo belangrijk omdat het niet alleen je lijf maar vooral ook je hersenen helpt om op gang te komen. Je hersenen bestaan immers voor zo’n 90% procent uit water en ze hebben water nodig om goed te functioneren.
 

Neem pauze!

Een naderende deadline kan er soms voor zorgen dat je langer achter je computer blijft zitten dan goed voor je is. Het moet af, en dus geen tijd voor een break. Fout! Net als water is ook het nemen van pauzes onmisbaar voor een productieve dag. Je brein kan maar een beperkte tijd op een taak focussen. Dus als je een deadline moet halen wees dan juist extra lief voor jezelf en neem gedurende dag regelmatig korte pauzes. Zet ieder uur of (maximaal!) anderhalf uur een alarm en laat je computer minsten 10 minuten met rust. Ga even iets anders doen. Op je telefoon spelen (of Facebook checken) telt niet! Het ene scherm voor het andere scherm inruilen is geen pauze. Ga de hond uitlaten, koffiezetten, stofzuigen, water drinken (ha!) of wat dan ook. Het maakt niet uit wat je doet zolang je maar even helemaal weg bent van je computer en andere schermen. Dat geeft je hersenen de mogelijkheid om tot rust te komen. Dit is goed voor je concentratie en je productiviteit.
 
Door: Janneke Hazelaar 

Janneke is eigenaar van Paper Plane Translations en is zowel (juridisch) vertaalster als content schrijfster. Ze leidt, als echte digital nomad, een locatie-vrij bestaan en verblijft momenteel met haar laptop in Australië.
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play