4 tips om op een professionele manier opdrachten af te slaan

Gepubliceerd op 7 Augustus 2018

Wanneer het moment daar is dat je als freelancer keuzes kan gaan maken in opdrachten, krijg je te maken met twee extreme gevoelens. Enerzijds ben je trots, blij en excited dat het moment daar is: je bent vrij om te kiezen voor opdrachten waar je echt energie van krijgt! Heerlijk, fijn, leuk!!!
 
Maar het is ook spannend…. En dat is de andere kant van het verhaal. Moet ik wel keuzes maken? Moet ik niet gewoon even nog wat weken extra hard werken en op alles ja zeggen? Het is wel lekker om een extra potje geld op te bouwen… en wat als ik over een paar maanden niet meer in deze positie zit?
 

Accepteer deze onzekere zekerheid

Natuurlijk ben ik gaan freelancen voor de vrijheid en om mijn werk overal ter wereld te kunnen doen (ik woon nu in Dublin en waarschijnlijk binnen een jaar in Spanje). En weet ik ook wel dat er onzekerheid komt kijken bij het freelancen. Maar dat maakt het in alle eerlijkheid niet minder spannend. En als dan daar het moment is dat ik mag gaan kiezen en opdrachten moet gaan afslaan, dan moet ik mezelf echt even streng toespreken:
  • Het komt goed, ook over een paar maanden.
  • Wees trots dat je nu mag kiezen.
  • Kies dus!
  • Je kwaliteit wordt er niet beter van als je niet kiest
  • Zowel in je werk als van je leven
 

Dus kies

En dat doe ik. Want ik heb gekozen voor vrijheid in werken en de hierbij horende onzekerheid in financiën voor de toekomst. Maar ik heb er ook voor gekozen om 5 dagen te werken om vervolgens 4 dagen weekend te hebben (wife of a pilot - samen werken, samen vrij!). En om dit te realiseren is het noodzakelijk om nu opdrachten af te slaan.
 

4 tips om opdrachten af te slaan

Gelukkig heb ik veel commerciële- en consultancy ervaring opgedaan in de afgelopen 10 jaar. Gewoon bij een werkgever. En hier heb ik veel geleerd over communiceren, professionaliteit, dat zakelijk ook maar gewoon zakelijk is en dat relatie altijd het belangrijkste is. Daarom hierbij mijn 4 tips om op een professionele manier opdrachten af te slaan.
 
  1. Wees op tijd
Hoe spannend je het ook vindt of hoe erg je ook twijfelt of dit wel het juiste is: hoe langer je wacht, des te vervelender dit voor de opdrachtgever. Geef jezelf een schop onder de hol en vertel daarom altijd ruim op tijd dat je hun opdracht niet gaat doen.
 
  1. Wees eerlijk
Het belangrijkste bij het afslaan van opdrachten is dat je eerlijk bent. Sla je een opdracht af omdat je geen tijd hebt? Of krijg je hier niet voldoende energie van? Of beide? Laat het altijd weten. Geef je namelijk aan dat je een opdracht niet kan doen omdat je geen tijd hebt (maar stiekem ben je heel blij, want je vond deze toch niet leuk), dan blijven ze je benaderen. En blijf jij smoesjes verzinnen om deze opdracht niet te doen.
 
Geef daarom gewoon aan dat deze opdracht je niet op het lijf geschreven is en dat ze hier waarschijnlijk meer uit kunnen halen met iemand anders. Dit betekent wel dat je ook niet meer terugkomt bij deze opdrachtgever, ook niet wanneer je financieel even krap zit. Maar je helpt jezelf (en hen!) hier echt mee.
 
  1. Denk mee
Kan je zelf de opdracht niet doen, maar weet je nog wel iemand? Vraag of ze zelf al iemand anders weten of dat je kan meedenken? Het laat zien dat je graag een relatie met ze opbouwt, ondanks dat je de opdracht niet gaat doen.
 
  1. Vraag een update
Misschien heb jij dit ook wel, maar ik ben altijd benieuwd hoe iets is afgelopen. Als ik leuk contact heb gehad met een opdrachtgever en ik ben het net niet geworden, dan mail ik na een paar weken alsnog hoe het met de opdracht gaat. Puur interesse. En dit doe ik ook als ik een opdracht heb afgeslagen. Het bevredigt mijn nieuwsgierige aard, maar ik blijf ook bij ze op hun netvlies.
 
Hopelijk zit je (binnenkort) ook in de fijne positie dat je echt kan gaan kiezen voor de best passende opdrachten en heb je wat aan deze tips!

Door: Cindy Stechweij
 
Cindy is een creatief schrijver en storyteller. Ze houdt niet van woorden, maar van verhalen. En met deze verhalen mensen raken in hun buik én in hun hart. Door herkenning, door energie en soms door een (hoognodige) pijnscheut. In een wereld van grote hoeveelheden, geniet je extra van een onverwachte connectie.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play