De 5 dingen die je het beste kunt uitbesteden aan een virtual assistant

Gepubliceerd op 26 April 2018

Veel ondernemers vinden het lastig om te bepalen welke dingen makkelijk uitbesteed kunnen worden, bijvoorbeeld aan een VA (Virtual Assistant). Begrijpelijk, je bent zo gewend om alles zelf te doen! Maar, met dit artikel willen we je graag helpen om te kijken naar welke dingen jij mogelijk toch kunt uitbesteden. Misschien kom je tot nieuwe inzichten!
 

1. Mailings en berichten

Regelmatig iets van je laten horen richting klanten en potentiële klanten kan soms best moeilijk zijn. Waar moet je over schrijven, hoe zorg je dat je mailing er ook nog een beetje catchy uitziet en wanneer ga je dat eigenlijk doen? Je hebt niet zo’n zin om wéér een avond met de laptop op de bank door te brengen. Hoe heerlijk is het als je dit kunt uitbesteden! Je kunt met je VA afspreken op welke momenten jij een mailing uit wil sturen en waar deze over moet gaan. Je VA maakt een opzet, legt deze zo nodig aan je voor en zorgt voor de verzending! De VA zal je ook helpen herinneren aan het aanleveren van content, ideaal. Weer een puntje van je to-do-list geschrapt. Tip: maak ook vooral gebruik van de ideeën van de VA. En misschien is het ook gelijk een idee om je Social Media platforms mede te laten beheren door je VA.
 

2. Klantencontact

Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om je klanten te blijven binden en tevreden te houden. Beheer jij meerdere e-mailadressen en merk je dat er soms enkele dagen overheen gaan voor je je klanten kunt antwoorden? Of loopt jouw eigen inbox echt veel te snel vol? Besteed je inbox dan uit aan je VA. Regelmaat is ontzettend belangrijk. Je VA kan in ieder geval zorgen voor een kort antwoord richting je klant, soms zelfs geautomatiseerd. Als iemand maar weet dat er aandacht is voor het bericht of dat er achter de schermen gewerkt wordt aan zijn of haar vraag, is dat vaak al even genoeg. Uiteraard zal de VA ook inhoudelijke vragen makkelijker kunnen beantwoorden naarmate de samenwerking wat langer duurt.
 

3. Administratie

Een hekel aan het maken, versturen en verwerken van je facturen en administratie? Draag het over aan je VA. Moet jij weleens achter je facturen aanbellen omdat ze maar niet betaald worden? Het is een stuk professioneler als je dit kunt uitbesteden aan je VA. Daarnaast kun jij je lekker richten op je business terwijl je administratie in goeden handen is. Geen gedoe meer om bonnetjes in te scannen of facturen op tijd te verzenden. Vraag je VA daarnaast om een digitaal overzicht te verschaffen, dan heb je toch áltijd inzage in de actuele stand van zaken.
 

4. Je website

Het beheer van je website kan soms veel tijd vergen. Schrijf je regelmatig leuke blogs, teksten of heb je leuke nieuwtjes? Maar wat doe je er dan mee? Misschien heb je niet eens de tijd om er iets leuks van te maken, om ze op je website te zetten. In andere gevallen staat er misschien nog oud nieuws op je website. Geen goed visitekaartje natuurlijk. Het beheer van je website kun je uitbesteden aan een VA. Vraag je VA daarnaast om eens kritisch naar je website te kijken. Aangezien een VA vaak met meerdere partijen samenwerkt, zijn er misschien nog leuke dingen te bedenken voor jouw website! Maak vooral gebruik van de uitgebreide kennis van je VA!
 

5. Online tools

VA’s zijn het gewend om ‘online’ te werken. Daarom kennen ze de nieuwste tools om jouw onderneming zo optimaal mogelijk te laten werken. Loop je ergens tegen aan? Heb je het gevoel dat iets echt makkelijker moet kunnen? Leg het voor! Voor je het weet, komt je VA met een te gekke tool aan, die je een hoop tijd en geld kan besparen. Vraag ook eens gewoon aan je VA om je business te analyseren. Misschien zijn er mogelijkheden, waar jij nog nooit aan gedacht had! Geen tijd om de tool in te richten en te implementeren? Geen probleem, mooie klus voor je VA!
 
Bovenstaande taken zijn slechts enkele zaken die je over kunt dragen aan een VA. Uiteraard is het altijd goed om te checken of de VA die jij op het oog hebt, ook affiniteiten heeft met de taken die jij uit zou willen besteden. Misschien kom je tot de conclusie dat je beter op zoek kunt naar een andere VA of denk je er zelfs over om met meerdere VA’s samen te werken.
Sleutel is: begin met kleine taken en kijk of dat goed voelt!
 
Door: Karlijn Visser
Karlijn Visser is Virtual Assistant en werkt samen met verschillende ondernemers aan het implementeren van online tools, social media marketing en allerlei andere klussen waar ondernemers geen tijd meer voor hebben www.karlijnvisser.nl

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play