De 5 handigste gratis online tools voor freelancers!

Gepubliceerd op 14 Maart 2018

Ze poppen overal uit de grond: gratis tools om je onderneming nóg beter te runnen, om nóg sneller en geautomatiseerd te kunnen werken en meer tijd over te houden voor je business en je leads.

Maar, zie jij door de bomen het bos niet meer qua tools? Ok, dan helpen we je een beetje op weg door een aantal hele goede tools te noemen en kort te omschrijven. De genoemde tools zijn allemaal in een gratis variant beschikbaar maar uiteraard kun je een uitgebreide versie aanschaffen waarvoor je soms een eenmalig of maandelijks bedrag betaalt. Maar, probeer vooral eerst de gratis versie eens om te zien of de tool werkt voor jou!


Canva, voor je graphics

Canva is een van de bekendste tools op het gebied van het maken van eigen afbeeldingen voor bijvoorbeeld je folders of social media posts. Je kunt met deze tool gemakkelijk een logo ontwerpen, een E-book maken of bijvoorbeeld een folder in elkaar flansen. Speel met de verschillende achtergronden, graphics, figuren en lettertypes! Als je niet bekend bent met het programma Photoshop is dit écht een ideale tool. De gratis variant is ontzettend uitgebreid. Afbeeldingen zijn makkelijk aan te passen, te downloaden en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus, voor alle doe-het-zelf knutselaars: eat your heart out!


Asana, voor je to-do-lists

Het gevecht aangaan tegen eindeloos lange to-do-lijstjes die overal rondslingeren? Zorg ervoor dat je altijd bij je checklists kunt met de online tool Asana. Moeiteloos kun je verschillende projecten in de tool implementeren met documentjes, checklists en aparte to-do-lijstjes. Ook kun je de taken toewijzen aan teammembers, zodat iedereen weet wat hij of zij, vóór welke datum gedaan moet hebben. Ideale tool voor projectmanagement dus! Uiteraard zijn alle projecten verschillend op te bouwen. Je kunt reminders in laten stellen voor je (bijna) verlopen actiepunten. Jouw online projectmanager!

LastPass als wachtwoordmanager

Gebruik jij nog steeds de namen van je kinderen als wachtwoord? Of misschien de naam van je huisdier met je geboortedatum erachter? Dit moet anders! Als freelancer moet je je gegevens goed beveiligen, zeker als je wilt voldoen aan de wet AVG. Je moet er toch niet aan denken dat jouw gegevens of die van je klanten op straat komen te liggen? Gebruik daarom een tool als Lastpass. Het is je online wachtwoordmanager! Lastpass is een online tool die gratis je wachtwoorden op diverse sites bijhoudt. Het inloggen wordt op deze manier veiliger én sneller. Lastpass versleutelt als het ware al je wachtwoorden, die vervolgens beveiligd worden met je hoofdwachtwoord. De gratis versie werkt uitstekend op je pc, wil je echter de tool ook gebruiken op je smartphone en andere apparaten, dan is het verstandig om de betaalde versie aan te schaffen.


Hootsuite voor je Social Media posts

Social media inzetten als marketing tool, heel veel ondernemers maken er gebruik van. Ontzettend handig… maar je hebt het al zo druk. En dan ook nog iedere dag iets posten, niet te doen. Herkenbaar? Dan is Hootsuite dé tool voor jou! Reserveer een moment van de week en gebruik die om je social media posts van de komende week in te plannen. Je kunt instellen wanneer je posts online gaan en op welke kanalen ze verschijnen. Met de gratis versie kun je 30 posts van te voren inplannen. Ideaal! Zo hoef je niet meer iedere dag te bedenken dat je nog iets moet. Wil je dezelfde post op Instagram, Facebook én Twitter posten? No problem! Valt allemaal in te plannen!


Scan app, jouw portable scanner

Je ziet het steeds vaker: even een fotootje maken van een document. Wel zo handig, heb je hem gelijk digitaal. Maar, als je hem door wilt sturen of wilt bewaren in je bestanden, staat het misschien niet zo profi om je foto  door te sturen. Gelukkig bestaan er zogeheten Scan apps. Scap app voor IOS is ideaal maar er zijn verschillende gratis apps te vinden, ook voor Android. Je camera maakt een perfecte scan van je document, alsof je hem door een échte scanner hebt gehaald. Een soort portable scanner dus!
Dit zijn maar enkele van de duizenden tools die op het internet te vinden zijn om jouw onderneming te optimaliseren. Probeer er eens eentje uit, het is echt het proberen waard. Voor je het weet, kun je niet meer zonder!
 
Door: Karlijn Visser
Karlijn Visser is Virtual Assistant en werkt samen met verschillende ondernemers aan het implementeren van online tools, social media marketing en allerlei andere klussen waar ondernemers geen tijd meer voor hebben www.karlijnvisser.nl
 
Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play