Zo schrijf jij knallende webteksten

Gepubliceerd op 28 November 2017

Als freelancer kun je niet om het schrijven van teksten heen. Vooral het schrijven voor internet wordt steeds belangrijker. Je webteksten moeten knallen en aangepast zijn aan de snelle internetbezoeker. Maar hoe doe je dat?
 

1.    Maak de lezers nieuwsgierig

Wek allereerst de interesse van je bezoekers. Dit doe je door te beginnen met een pakkende titel. De titel is het eerste wat iemand ziet, dus maak deze zo spannend mogelijk. Stel bijvoorbeeld een vraag (‘Altijd moe? 6 tips voor meer energie’), spreek de lezers direct aan (‘Ken jij de gevaren van roken?’) of bied een oplossing (‘Zo kom je aan die nieuwe klanten’).
 

2.    Schrijf voor je lezers

Houd altijd je lezers in gedachten. Hier schrijf je tenslotte voor! Welke schrijfstijl vinden zij prettig? Willen ze liever met jij of met u aangesproken worden? Mag er humor in de tekst zitten? Door goed in te spelen op je doelgroep, is de kans groter dat je teksten ook daadwerkelijk gelezen worden. Maak daarnaast je teksten aantrekking door gebruik te maken van beeld, audio en video.
 

3.    Breng structuur aan

In webteksten is overzicht belangrijk. De internetbezoeker heeft geen tijd om lange lappen tekst te lezen en scrolt snel weer verder. Zorg er daarom voor dat je webteksten niet uit ‘blokken tekstbeton’ bestaan, maar zijn opgedeeld in overzichtelijke, korte alinea’s. Ook opsommingen dragen bij aan de overzichtelijkheid van je teksten.

 

4.    Wees duidelijk

Heb je vroeger geleerd dat je in teksten altijd moet eindigen met de conclusie? Niet in je webteksten! Daar begin je juist met het belangrijkste bovenaan. Zo weten je lezers precies waar de tekst over gaat en kunnen ze direct bepalen of de tekst interessant is om te lezen. Zet daarnaast boven elke alinea een duidelijke kop die de belangrijkste inhoud van de alinea omvat.
 

5.    Houd rekening met SEO

Je moet niet alleen je ‘menselijke lezers’ in de gaten houden, maar ook een andere lezer: Google. Pas je webteksten dan ook aan deze zoekmachine aan. Weet waar je lezers naar op zoek zijn en verwerk hun zoekwoorden strategisch in de tekst. Plaats daarnaast interne links, maak gebruik van H1, H2 en H3-tussenkoppen en schrijf een goede meta-description.
 
Of het nu gaat om teksten voor je blog, nieuwsbrief of website: maak ze kort, bondig en duidelijk. Zo schrijf je gegarandeerd knallende teksten! 

Door: Liz Huisman
www.zinvolteksten.nl

Liz doet niets liever dan schrijven. Ze speelt graag met woorden en helpt bedrijven verder met inspirerende, heldere en pakkende teksten.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play