6 tips om freelancen en reizen te combineren

Gepubliceerd op 10 Mei 2018

Toegegeven, freelancers hebben het niet altijd makkelijk. Minder zekerheid, weinig collega’s en vaak ook nog eens een administratie van hier tot Tokyo. Gelukkig staat daar een hele hoop tegenover, zoals de vrijheid om te werken waar en wanneer je maar wil. Oftewel, een goede gelegenheid om al freelancend meer van de wereld te zien. Het enige wat je nodig hebt is een goede laptop en stabiele Wi-Fi. Toch? In deze blog staan een aantal tips om freelancen en reizen met elkaar te combineren.
 

Tip 1 – Kijk eerst of het bij je past

Sommige mensen nemen van de een op de andere dag ontslag bij hun werk en vertrekken met de noorderzon naar een tropische bestemming. Om er vervolgens achter te komen dat ze toch niet zo avontuurlijk zijn als ze dachten, of dat de freelance inkomsten toch tegenvallen. Heimwee, culturele barrières en verschillende tijdzones kunnen jouw droom als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Daarom is het verstandig om geleidelijk te kijken of freelancen en reizen wat voor je is. Ga eerst eens een maand, of twee, zonder je huis direct op te zeggen. Praat met andere reizende freelancers en kijk hoe het hen bevalt. Peil bij je opdrachtgevers of zij jouw beslissing zouden accepteren. Want ook hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.
 

Tip 2 – Regel goede accommodatie

Zwembad, check. Kluisje, check. Scooters huren, check. Als een reizende freelancer een accommodatie boekt gaat het toch even anders. Omdat je als reizende freelancer natuurlijk veel werkt, ga je niet zo snel van plek naar plek als dat je ‘gewoon’ reist. Daarnaast breng je waarschijnlijk meer tijd door op je kamer dan de gemiddelde reiziger. Hierdoor heb je ook baat bij andere faciliteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van geluidsdichte muren, snelle Wi-Fi, wasmachines en print/kopieerfaciliteiten? Of gratis ontbijt en een goede aansluiting met het openbaar vervoer. Zorg voor een accommodatie waar je goed kunt werken en tot rust kunt komen. Het liefst wel een plek waar ‘aanspraak’ is, anders wordt het wel een saaie vrijdagmiddagborrel.
 

Tip 3 – Creëer een werkritme

In een ander land heb je soms veel minder besef van tijd. Dingen gaan daar op een ander tempo, er is van alles te doen. Zowel ’s nachts als overdag. Dat is natuurlijk heel fijn, maar niet echt handig in combinatie met het freelancen. Want dat werk moet toch af aan het einde van de week. Het is dan ook het beste om voor jezelf een werkritme te creëren. Dat kan vier dagen van 9 tot 5, maar ook drie dagen volle bak. Het is maar net waar jij je goed bij voelt en hoeveel werk jij hebt. Door een ritme aan te brengen zit je niet in het constante dilemma of je gaat werken of ontspannen. Bovendien kun je hierdoor zorgeloos genieten in de uren dat je écht vrij bent.
 

Tip 4 – Werk in leuke koffietentjes

Ben je eindelijk op jouw droombestemming, zie je niets van de omgeving omdat je de hele dag op je hotelkamer zit. Achter je laptop. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Als je wil freelancen en reizen tegelijk, raden we je aan om op zoek te gaan naar leuke (en moderne!) koffiezaakjes. Daar heb je alles wat je nodig hebt: een goede kop koffie, lekkere stoel, snelle wifi en eventueel wat gezelschap. Ook is het een goede manier om wat van de cultuur mee te krijgen, want er zullen vast ook lokale bewoners een bakkie komen doen.
 

Tip 5 – Maak een acquisitieplan

In Nederland loopt je eigen bedrijf op rolletjes. Je komt regelmatig andere ondernemers tegen, en anders zoek je ze wel op tijdens netwerkevenementen en borrels. Op die manier blijf je een beetje op de radar bij potentiele opdrachtgevers. Als jij aan de andere kant van de wereld zit, valt dit sociale vangnet echter weg. Dus wij adviseren jou om goed na te denken over toekomstige acquisitie. Maak voor jezelf een plan met alle online platforms waar je jezelf aan kunt melden, zoals Freelancer.nl. Denk ook aan andere digitale inkomsten zoals affiliate marketing. En vergeet niet om op jouw nieuwe bestemming je ogen en oren goed open te houden, wie weet kun je daar ook iets voor iemand betekenen!
 

Tip 6 – Zie het niet als een vakantie

Het lijkt echt een luizenleventje. Met je laptop in de hangmat wat werk afronden, terwijl je geniet van de ondergaande zon en uitkijkt naar dat welverdiende biertje. Helaas is het leven van een reizende freelancer lang niet altijd zo rooskleurig. Onthoud dat het leven van een digitale nomade meer een levensstijl is dan een vakantie. Dat je in een goed hotel moet slapen om uitgerust aan je werkdag te beginnen, terwijl jouw hostelvrienden zich nog een keer omdraaien na de heftige party van de avond ervoor. Dat deadlines nog steeds deadlines zijn, ook als jouw opdrachtgever aan de andere kant van de wereld zit. Dus bedenk goed of jij reizen en freelancen wilt combineren of dat je liever een keer een lange vakantie neemt.
 
Door: Anne von Gleich
www.sansplus.nl
 
Anne is freelance tekstschrijver en online marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep spreekt ieder verhaal tot de verbeelding. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play