7 leukste series voor ondernemers op netflix en videoland

Gepubliceerd op 30 November 2018

 
Je eigen bedrijf opzetten is veel werk. Maar af en toe is het ook goed om even een wat down-time te nemen. En wat is dan fijner dan heerlijk languit op de bank te liggen met een flinke bak popcorn, terwijl je inspirerende series kunt binge-watchen? In deze artikel lees je de 7 leukste tv-series met wijze ondernemingslessen*. 
 
*Alle series zijn te vinden op Netflix of Videoland. 
 

1.     Mijn zaak is het beste (Videoland) 

Ben jij altijd nieuwsgierig geweest hoe je concurrenten het doen? Hoe jouw zaak het beste kan zijn? Dan moet je deze serie zien. In mijn zaak is de beste strijden drie ondernemers voor de titel: Mijn Zaak is De Beste. De drie ondernemers onderzoeken de zaak van hun concurrenten en nemen een kijkje in hun eigen branche. Van sportscholen tot hondentrimsalons en van vishandel tot museums, alles komt voorbij! Zo kun je precies zien hoe andere ondernemers zich proberen te onderscheiden van de concurrentie en waarom hun zaak het beste scoort. 
Ondernemingsles:Identiteit, positionering en een waardige belevenis creëren maakt je uniek.

2.     De Unieke Wereld van IKEA (Videoland)

IKEA you either love it or hate it... Maar wat je ook denkt: IKEA heeft een geweldig concept…want hoe krijgt een bedrijf ons zover om gek te worden van meubels die we vervolgens zelf moeten in elkaar zetten? Wat maakt IKEA zo uniek? En wat zit er achter hun marketingstrategie? In deze docuserie krijg je een kijkje achter de schermen en zie je hoe ze stapsgewijs de wereld veroveren. 
 
Let trouwens ook op de slimme mediastrategie en klantbeleving: IKEA’s tips zou je zomaar toe kunnen passen op jouw bedrijf! 
 
Ondernemingsles: Leer je klanten kennen zoals je je vrienden kent. 
 

3.     Loaded (Netflix)

 
Wil je vooral lachen? Dan is Loaded jouw show. Deze Britse komedie-drama gaat over vier vrienden die een startup verkopen en heel snel geld verdienen. Maar Loaded komt ook met een diepere lading: succes bereik je nooit in je eentje. Daarnaast behandeld de series ook andere thema’s zoals ondernemerschap vs. vriendschap en creativiteit vs. geld. Kortom: Loaded is een laagdrempelige show die laat zie wat er kan gebeuren als je ineens miljonair wordt. 

Ondernemingsles: Succes bereik je samen.

4.     Het Italiaanse Dorp: Ollolai (Videoland)

 
Oké, ik geef toe…dit is een realityshow, maar desondanks is het toch een leuke serie om te kijken als je Internationale ambities hebt. Het programma volgt vijf Nederlandse stellen die in het Italiaanse dorp Ollolai een huis mogen kopen voor één euro. Maar er is een addertje onder het gras: ze moeten de woning opknappen en een bijdrage leveren aan de lokale economie. Al met al, een geweldige inkijk in het ondernemers leventje. 
 
Ondernemingsles: Denk lokaal maar onderneem groot.

5.     GirlBoss (Netflix)

 
Ben jij een échte girlboss? Een powerchick die haar eigen onderneming is begonnen? Dan is deze serie echt iets voor jou. De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een jonge onderneemster, die het fashionmerk Nasty Gal had. 
 
In kort: de serie volgt het leven van Sophia, een jong ambitieus en pittige twintiger, die na veel moeite en obstakels een succesvolle webshop met vintage kleding op Ebay begint. Sommige mensen vinden Girlboss te puberaal (dat is ook zeker waar), maar als je daar doorheen kunt prikken, dan zie je ook dat ze best creatief en eigenwijs is. Daarnaast kan jij juist leren van haar fouten.
 
Ondernemingsles: Een girlboss laat zich niet leiden door anderen. Volg je eigen pad, wees niet lui en ga ervoor! 

6.    Abstract / The Art of… (Netflix) 

 
Abstract dé serie voor elke designer, illustrator en iedere creatieveling. Deze serie is net iets anders dan de meeste design documentaires. Het heeft namelijk geen saaie interviews, maar juist meesterlijke gemonteerde portretten van succesvolle ondernemers en kunstenaars. Denk aan New York illustrator Christoph Niemann, Interieur ontwerpster Ilse Crawford, Architect Bjarke Ingels en portretfotograaf Platon. Stuk voor stuk, delen deze creatieveling met veel passie hun vakgebied. Het is ook zeker een serie die jouw veel inspiratie zou geven. 
 
Heb je ‘Abstract’ al gezien? Probeer dan ‘The Art of…’ op Netflix. Ook deze serie heeft boordevol inspiratie.  
 
Ondernemingsles: Wanneer je al je passie en toewijding in je product gooit, zullen mensen dat niet alleen merken, maar ook meer waarderen.

7.    The Toys That Made Us (Netflix)

 
Twijfel je over het belang van goede marketing en timing? Dan is deze serie een echte eyeopener. The Toys That Made Us gaat over de populairste speelgoedproducten ter wereld. Zo leer je dat Barbie oorspronkelijk niet zo’n onschuldige dame was en dat lego een hele duidelijke ‘system’ heeft. Naast deze leuke trivia feitjes, zie je ook ondernemerschap in al zijn gruwel en glorie. Je zult zien hoe een goed concept tot stand komt, hoe marketing een rol daarbij speelt en hoe snel een markt kan veranderen. Want in de speelgoedindustrie is het niet altijd fun and games… 
 
Ondernemingsles: Goede producten kent zijn klanten en heeft de juiste timing
 
 
 
Ken jij nog een andere serie die absoluut bij deze lijst hoort? Laat het ons weten in de comments!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play