Terug

De waarde van een goede boekhouder

Misschien ken je dat wel: een e-mail met de mededeling dat je een bericht hebt van ‘Mijn Overheid’. Omdat ik altijd overal van op de hoogte wil zijn, ging ik onmiddellijk kijken. Het bleek om een bericht van de Belastingdienst te gaan. Ik was er vrij zeker van dat al mijn aangiftes van de afgelopen jaren kloppen, maar toch dacht ik heel even: “Oei, ik hoop dat ik niet…”

Verrassing

Bij nader inzien was het iets, wat ik niet had zien aankomen. Samengevat deelden zij mij het volgende mee: “Op basis van uw eindafrekening van 2018 (€ 0,-) krijgt u van ons nog € … uit 2015 terug. Het bedrag wordt binnen 1 week op uw rekening gestort.” Ik let er altijd op dat ik mijn zaken op orde heb, en heb nog nooit problemen gehad met de Belastingdienst. Maar dit vond ik toch wel merkwaardig – wel erg leuk, een extraatje net voor de vakantie – maar ik had dit nog niet eerder meegemaakt. Een paar dagen later werd de zaak opgehelderd door een ander mailtje – deze keer van mijn boekhouder. Hij had op eigen initiatief de belastingdienst verzocht om deze verrekening te maken.

Extra service

Mijn administratie is best wel simpel, omdat ik als vertaler en schrijver weinig uitgaven heb. Ik ben goed met cijfers, en het lukt mij prima om mijn papieren zelf op orde te houden. Toch heb ik, toen ik begon fulltime als freelancer te werken, besloten om 1 keer per jaar iemand in te huren voor de jaarlijkse inkomstenbelasting-aangifte. Ik wilde gewoon zeker zijn dat ik alles goed deed en geen belangrijke dingen over het hoofd zag. Ondertussen heeft mijn boekhouder mij al heel wat geld bespaard. Hij heeft jarenlange ervaring in zijn vak en deelt zijn kennis graag met al zijn klanten. Ik mag hem altijd gratis bellen, wanneer ik vragen heb – een service, waarvan ik in mijn eerste jaar als freelancer veel gebruik heb gemaakt.

Oprecht interesse

Overweeg jij, om ook een boekhouder in te huren? Kies dan niet zomaar de eerste of de goedkoopste, die je tegenkomt. Ga met meerdere mensen in gesprek en stel vragen over hun expertise en welke service zij bieden. Kies dan degene met wie jij een goede klik ervaart. Een goede boekhouder heeft oprecht interesse in jou en jouw bedrijf. Hij/zij geeft goede tips en denkt mee. Zo helpt hij of zij jou niet alleen maar geld te besparen, maar zorgt ook dat je altijd gerust kunt zijn dat je je administratie op orde hebt.

Door: Ute de Vries

Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands - Schrijver - Taalcoach

www.fromwordtowordtranslations.com

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten