Een ernstige ziekte, wat nu? van opportunistisch ondernemer naar de realiteit van de dag.

Gepubliceerd op 15 Februari 2019

 
Natuurlijk gaan wij allemaal voor een lang en gelukkig leven zonder tegenslag of ziekte. Maar beseffen dat een ernstige ziekte ook jou of je partner kan overkomen, kan ellende voorkomen op een later moment. Wij hebben de cijfers allemaal wel een keer voorbij horen komen; een op de drie vrouwen en een op de twee mannen krijgt in haar of zijn leven te maken met de ziekte kanker. Ten opzichte van 2000, zijn er in 2016 bijna 50% (!) meer gevallen van kanker bij jonge mensen. Maar wat kan je meer doen dan gematigd drinken, gezond eten, sporten en niet roken? Verzekert een gezonde levensstijl dat je niet ziek wordt? Helaas niet. Wat je wel kan doen is jezelf verzekeren tegen de financiële schade die er ontstaat bij een ernstige ziekte. 
 
Mijn bedrijf floreerde, alles ging mij voor de wind. Zowel zakelijk als privé. Tot die ene ochtend in maart. Mijn vrouw, toen 37, had een afspraak met de huisarts om te laten kijken naar een knobbeltje in haar borst. Die ochtend heeft ons leven voorgoed veranderd. In tweeënhalf jaar tijd werd zij twee keer een jaar lang behandeld voor borstkanker. 
 
Als ondernemer kon ik kiezen, ik had de financiële ruimte om alle afspraken en behandelingen met mijn vrouw mee te kunnen gaan en voor haar te kunnen zorgen. En voor de kinderen. Als wij na een dag uit het ziekenhuis kwamen, wachtten er drie kinderen die aandacht, liefde en praktische zaken zoals vervoer naar de sportclubs nodig hadden. Kortom alle ballen moesten in de lucht worden gehouden. Dat had niet gekund zonder de financiële middelen die ik had.   
 
Het goede nieuws is dat 65% van de patiënten kanker overleeft en dit getal zal door de vele onderzoeken de komende jaren toenemen. Laten we hopen dat kanker een chronische ziekte wordt. Door onderzoeken zijn wij ook steeds beter in staat om een hartaanval of beroerte te voorkomen. Maar wat als het jou wel overkomt? Je stelt jezelf vast regelmatig de vraag of je alles goed hebt geregeld voor je bedrijf en je gezin. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd wat er gebeurt als je ernstig ziek wordt? De kans is groot dat je tijdelijk niet beschikbaar bent voor werk, wat betekent dat je voldoende financiële middelen moet hebben om een periode met minder of geen inkomen te kunnen. Als ondernemer of zzp'er word je tenslotte geacht om alle risico’s van zelfstandig ondernemen te dragen. Dekt een AOV verzekering de inkomensdaling? Kan je de financiële gevolgen van een ziekte zoals kanker, een hartaanval of een beroerte dragen? En wat kan je eraan doen als dit nu niet het geval is? 
 
Als je als werknemer langdurig ziek wordt, dan verdien je volgens veel CAO’s vaak al snel minder en verlies je in veel gevallen verschillende toeslagen. En ben je ondernemer of zzp’er, dan werk je minder en dalen in de regelmaat je inkomsten. Recent onderzoek wijst uit dat bijna 40% van de zzp’ers zelfs in de bijstand belandt na een diagnose kanker. En hoe zit het als je je partner wilt verzorgen? Als je in dienst bent, kan je als partner het wettelijk zorgverlof opnemen. Dit kost je echter 30% van je inkomen of zelfs je volledige salaris. Als ondernemer zal je de keuze moeten maken, ga ik voor inkomensbehoud of kan ik genoegen nemen met minder? In de wetenschap dat jaarlijks 115.000 mensen de diagnose kanker krijgen, 80.000 een hartaanval en 75.000 een beroerte ben ik mij gaan afvragen of het ook anders kon. 
 
In Nederland zijn er ruim 1 miljoen zzp’ers die gedeeltelijk of volledig inkomen vergaren. Bij een deel hiervan komt de financiële zekerheid van het basisinkomen van de partner. Door mijn eigen ervaring weet ik inmiddels dat de behoefte aan geld als je ziek bent alleen maar groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan extra kinderopvang, alternatieve genezing, behandelingen in het buitenland, etc. Maar ook aan het betalen van je lopende rekeningen. Want door het wegvallen van inkomen, kunnen zelfs deze dingen moeilijk worden. En als je ergens geen behoefte aan hebt als je ziek bent, is het stress over je financiële situatie. Dit heeft zeker impact op je herstel en daarmee op je terugkeer op de werkvloer. Vanuit die gedachte ontwikkelde ik “Andere Morgen”. Een ernstige ziekte polis die eenmalig een bedrag uitkeert bij het ontstaan van de ziekte kanker, een hartaanval of een beroerte zodat je je kan focussen op je behandelingen en herstel. Om zonder financiële stress de tijd te overbruggen tot je weer beter bent en weer aan het werk kunt. Dus “Ja” het kan anders. 
 


Pascal Jonkman, oprichter AM verzekeringen/ www.anderemorgen.nl
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play