Freelancer zijn en zorgeloos op vakantie: het kan!

Gepubliceerd op 1 Augustus 2019

Net als mensen in loondienst, willen freelancers natuurlijk ook weleens op vakantie. Maar ja, niet werken betekent niets verdienen...Misschien gaat die mooie klus aan je neus voorbij doordat je op vakantie gaat of bent. Of ben je bang dat opdrachtgevers tijdens je afwezigheid kiezen voor een andere freelancer?
5 tips om je goed voor te bereiden

Als freelancer trek je niet zomaar de deur achter je dicht op de laatste werkdag voor je vakantie. Je kan niet denken ‘een collega neemt dat werk nu even van me over.’ Maar net zoals mensen in loondienst heb jij als freelancer ook gewoon ‘recht’ op een welverdiende vakantie. Zonder dat je zittend op een strandstoel mails moet beantwoorden, illustraties moet maken of teksten moet schrijven. Daarom vijf tips voor een zorgeloze vakantie! Of, zoals sommigen het zien, voor een tijdelijke break van je freelance werkzaamheden. 

Tip 1 Stel een automatisch afwezigheidsbericht in

Het lijkt een open deur, maar sommige mensen vergeten de ‘out of office’ van hun mailprogramma aan te zetten. Jammer, want het is dé manier om (potentiële) opdrachtgevers te laten weten dat je even niet beschikbaar bent. En natuurlijk wanneer je contact met ze opneemt. Tenzij het gaat om een spoedklus, vinden de meeste opdrachtgevers het niet erg om even te wachten op een antwoord. Denk wel goed na over de inhoud van je automatisch afwezigheidsbericht. Maak de tekst persoonlijk en wees creatief. 

Tip 2 Stuur zelf een e-mail

Stuur van tevoren even een e-mail naar je opdrachtgevers. Hoe lang van tevoren hangt af van het soort werk dat je doet. Als je meewerkt aan grote projecten, is dat anders dan als je vooral ad-hocklussen doet. Opdrachtgevers waarderen zo’n mailtje niet alleen, ze kunnen er dan ook rekening mee houden bij hun planning. De kans dat je toch die ene klus krijgt, is dan groter.

Tip 3 Kondig het aan

Sommige freelancers voegen een zin toe aan hun ‘handtekening’ een paar weken voordat ze op vakantie gaan. Daarin zetten ze wat hun vakantieplannen zijn. Zo weet iedereen met wie ze contact hebben wanneer ze niet bereikbaar zijn. Werk je vanuit huis? Dan is dit een minder goed idee met het oog op inbraak.

Tip 4 Zorg voor een netwerk

Ken je goede freelancers binnen je werkgebied? Schakel hen dan in als je op vakantie gaat. Stuur van tevoren een e-mail naar je vaste opdrachtgevers en stel je vervanging voor. Of zet een link naar zijn of haar e-mailadres of website in je vakantiebericht. Je moet dan natuurlijk wel zeker weten dat hij of zij goed werk aflevert. Of niet ervandoor gaat met jouw opdrachtgevers. Je kan ook gewoon niets zeggen tegen de opdrachtgever en de klus uitbesteden aan een andere freelancer. Je helpt dan de opdrachtgever uit de brand. Maar je moet dan wel je ‘collega’ echt vertrouwen. Het nadeel is dat je tijdens je vakantie alles in de gaten moet houden en werk moet checken. 

Tip 5 Geniet van je vakantie

Hoe verleidelijk het ook is: neem je laptop niet mee. Als het echt nodig is, kan je altijd even je mail checken op je mobiel. Zelfs als je ‘voor de zekerheid’ je laptop in je handbagage stopt, kan je het misschien niet laten om aan het werk te gaan. Opdrachtgevers gaan zelf ook op vakantie. Ze hebben er meestal wel begrip voor als die tekst, tekening of websiteaanpassing een weekje later komt.Yvonne Horsselenberg is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites en nieuwsbrieven, artikelen voor vakbladen en online nieuwssites, en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl
 
 
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play