Hoe blijf je jezelf verbeteren in je werk?

Gepubliceerd op 6 Januari 2020

Als je al een tijd als freelancer werkt, sluipt de sleur er vast wel eens in. Je denkt dat je alles wel kunt en weet, en dat er weinig meer te verbeteren valt. Maar daar word je meestal niet gemotiveerder van. En motivatie, dat is iets wat je regelmatig nodig hebt als freelancer! Daarom een paar tips om jezelf te blijven verbeteren in je werk.


Leer nieuwe dingen

Leer iets nieuws. Dan kan een vaardigheid zijn die nuttig is voor je werk, zoals een cursus online marketing of training open communicatie. Daarmee vergroot je je kans op leuke freelance opdrachten. Maar het kan ook iets zijn wat je gewoon leuk vindt, zoals piano leren spelen of een bijzondere schildertechniek onder de knie krijgen.

Inventariseer wat jou energie kost én geeft

Als freelancer neem je al snel zoveel mogelijk opdrachten aan. De schoorsteen moet tenslotte roken. Vaak denk je niet echt na of je een opdracht leuk vindt om te doen. Zet eens op een rijtje wat jou energie geeft. En welke dingen -of personen- juist energie vreten. In je privéleven en op het gebied van werk. Als je bepaalde opdrachten niet meer aanpakt omdat ze jou energie kosten, houd je meer (positieve) energie over. Energie en tijd voor opdrachten die je wel liggen. En dat komt de kwaliteit van je werk natuurlijk alleen maar ten goede!

Stel jezelf een doel

Je werkt waarschijnlijk van opdracht naar opdracht. Maar door doelen voor jezelf te bedenken, kom je verder. Heb je een doel op papier staan? Bedenk dan meteen ook waarom en wanneer je dat wilt bereiken. Ook is het belangrijk om uit te werken wat nodig is om je doel te halen. Dan kun je er veel gerichter naartoe werken: de bekende stok achter de deur.

Vergroot (of fake) je zelfvertrouwen

Vind jij het best spannend om een kennismakingsgesprek met een nieuwe opdrachtgever te hebben? Of twijfel je regelmatig aan je eigen talent of vaardigheden? Dat kan je tegenhouden om beter te worden in je werk. Dus loop je op een bepaald moment of in een bepaald gesprek niet over van zelfvertrouwen? Doe dan gewoon alsof! Sta rechtop, trek je schouders naar achteren en voel de grond onder je voeten. Ook meer kracht geven aan je stem helpt om zelfvertrouwen uit te stralen. Vaak voel je je dan ook zelfverzekerder.

Breid je (sociale) netwerk uit

Netwerken is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het werk van een freelancer. Je vergroot je kansen op een opdracht. Zo simpel is het. Maar de personen uit je netwerk kunnen je ook helpen om verder te groeien in je werk. En dat hoeven niet alleen andere freelancers te zijn. Ga eens van gedachten wisselen met een kennis, je voormalige manager of oudoom. Zo kom je al snel tot nieuwe inzichten en mogelijkheden om nog beter in je werk te worden dan je al was!

Door: Yvonne Horsselenberg 
Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites en nieuwsbrieven, artikelen voor vakbladen en online nieuwssites, en nog veel meer.   


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play