Hoe je je angst om te falen aanpakt

Gepubliceerd op 3 Februari 2020

Hoera, je bent freelancer. Eindelijk ben je eigen baas over je tijd, geld en bezigheden. Je had de moed om iets voor je eigen te beginnen. Chapeau! Maar nu komt de paniek, de angst. Hoe ga ik mijn onderneming aanpakken? Wat nu als mijn onderneming avontuur mislukt? Straks ben ik failliet. Wat zullen anderen wel niet van mij vinden?

Je krijgt last van faalangst en je wilt het liefst uitstellen. Niet doen! Iedereen heeft weleens faalangst. Het hoort erbij. Het gaat erom dat je weet dat je deze angst hebt en dat je er mee leert om te gaan. Dat je er iets mee gaat doen. Maar wat dan? Door juist het te gaan doen. Niet gaan liggen piekeren of plannen, maar er gewoon voor gaan, pak die koe bij de hoorns! Dan komen de antwoorden vanzelf.

Not Giving a F*ck

Dit is mooi verwoord in het boek ‘De edele kunst van NOT GIVING A F*CK’ van Mark Manson en verder theoretisch onderlegd met de oneindige inspiratie-motivatie-actie-lus.
Je hebt een idee, de inspiratie. Dan moet je er wel de drive voor hebben om er iets mee te gaan doen, de motivatie. En wat je ermee gaat doen is de uiteindelijke actie. Het mooie hiervan is dat de actie weer tot mogelijke inspiratie leidt waardoor het proces de al genoemde oneindige lus wordt.

Op deze manier blijf je bezig en doet falen er niet meer toe. Je ziet zelfs dat het falen je weer inspireert om verder te gaan, je leert ervan. Door te doen!

Screw it, let’s do it

Een ander mooi boek waarin dit wordt verwoord is ‘Screw it, let’s do it’ van Sir Richard Branson. Dit boek heeft mij jaren geleden geïnspireerd om mijn twee passies te combineren: software testen en content schrijven. Een vreemde combinatie wellicht en, net als bij andere vreemde combinaties, hoor je vaak van anderen dat het geen succes wordt, of geen waarde toevoegt. Mijn gedachte dan: ‘Screw it, let’s do it!’ Je weet pas of iets werkt als je het geprobeerd hebt. En daar hoort falen bij, maar je leert er wel weer van. 

Spijt voor het niet doen

Faalangst is niet leuk, maar nog minder leuk is spijt hebben als je juist iets niet hebt gedaan. ‘Had ik toen maar mijn passie opgepakt.’ of ‘Als ik dat had gedaan dan ..’ zijn gedachten die je vaak later krijgt en dan kan het al te laat zijn. Je leeft maar 1 keer, leef dan jouw leven. Doe wat je hart je ingeeft. Falen hoort daarbij.


Door: Cordny Nederkoorn
Cordny is een software tester die met zijn testervaringen content maakt die zijn
klant verder helpt met marketing, branding en sales: Create Content through Testing!


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play