Hoe mindmapping de beginnende ondernemer helpt

Gepubliceerd op 30 Mei 2019

Je hebt de stap gemaakt. Eindelijk, je hebt besloten verder te gaan als ondernemer. Je hoofd zit vol met ideeën. Nu wil je het opschrijven. Voor jezelf, voor de bank (financiering!), voor je website. Een leeg vel papier voor je, maar je krijgt niets op papier. Losse woorden vormen geen zinnen, geen verhaal, geen plan.
 Wat nu?
Weet je dat ik in dezelfde situatie zat toen ik mijn onderneming startte.
Maar toen herinnerde ik me iets.
Tijdens mijn middelbare schooltijd was ik geen kei in het onthouden van grote lappen teksten. Mijn toenmalige leraar biologie zei me dat ik mindmapping eens moest proberen.
Zo zou ik zaken beter onthouden, en nog belangrijker, hoofd- en bijzaken uit elkaar houden.
 

Wat is een mindmap?

Wikipedia definieert een mindmap als een diagramopgebouwd uit begrippen, teksten relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.
 

Een mindmap maken

 
Net als iedere vaardigheid, moet je ook mindmapping eerst leren.
 
Vanuit een centraal thema, bijvoorbeeld de naam van jouw onderneming, ga je een diagram maken door dit centrale thema te verbinden met deelthema’s, zoals financiën, marketing, sales etc. Het makkelijkste is dit te doen met ballonnetjes. Het is een uiterst creatieve manier om jouw gedachten op papier te zetten. Voor iemand die beeldend denkt, zoals ik, is het een oplossing om door lappen tekst heen te worstelen. Laat je gedachten stromen, er zijn geen grenzen, behalve dan de grenzen van jouw vel papier.

Voordelen van een mindmap

 
Voor een beginnend ondernemer met weinig tijd heeft mindmappen veel voordelen.
 
In een oogopslag kun je de verbanden zien tussen de ballonnetjes. Doordat het een geheel is gaat het ‘leven’ en is het makkelijker voor je hersens te verwerken.
Als de lap tekst is omgevormd tot een mindmap is de stof makkelijker te onthouden. Er worden associatiesgelegd, zodat dit makkelijker wordt opgenomen in je geheugen. Dit komt zeker van pas bij de belastingregels. Door middel van het creatieve, het werken met plaatjes, ben je alerter bezig dan met het lezen van een lap tekst. Je bent immers een beeld bij een tekst aan het maken. Dit bevordert de creativiteit bij het maken van een ondernemingsplan. Mindmappen bespaart ook tijd, omdat je eigenlijk al een samenvatting op 1 vel papier hebt, wat handig is als je dit moet uitwerken in een plan of pitch.
Doordat je meer en meer verbanden gaat zien met mindmapping, stimuleert het je om verder te gaan en wellicht ga je ook verder out-of-the-box denken, wat zeker voor een ondernemer een belangrijke vaardigheid is. Wellicht zie je een nieuwe salestactiek?
En zo zijn er nog tig andere voordelen te benoemen.

Zijn er ook nadelen?

Zoals al gezegd, heeft mindmappen even een opstarttijd nodig om je te laten kennismaken met het verwoorden van een tekst in de ballonnetjes-diagram. Maar indien dit gelukt is, bespaart het je later een hoop tijd.

 
Een mindmap is een ‘samenvatting’ van JOUW gedachtenstroom. Iemand anders heeft andere gedachten en dus ook een andere mindmap.

Conclusie

 
Mindmapping kan je helpen bij het starten van je bedrijf. Het kost je wat opstarttijd, maar met behulp van een mindmap kun je je gedachten creatief ordenen op papier. Zo zie je in een oogopslag verbanden tussen thema’s die van belang zijn voor je bedrijf en helpt het je belangrijke zaken te onthouden, zoals belastingregels.
Deze mindmap kun je dan delen met anderen. Maar let op, het is een weerspiegeling van jouw gedachten. Dit is persoonlijk en hoeft niet overeen te komen met een mindmap van iemand anders over hetzelfde onderwerp.
 
Probeer het eens uit, je krijgt er geen spijt van.
Laat me even weten wat je ervan vindt.U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play