Inspiratie: nu-even-niet! de inflexibiliteit van een freelancer

Gepubliceerd op 17 Juli 2018

Werken waar en wanneer je wilt, het klinkt voor velen ideaal en als een droom. Diegene die op deze manier werken, weten waarschijnlijk wel beter. Niet dat het helemaal niets is, kom nou ;) Maar is het echt zo flexibel dat je kan doen wanneer jij dit wilt doen? Of zijn er toch een aantal aspecten die ons freelancers juist enorm inflexibel maken?
 
Op dit moment zit ik op een bankje in Dublin. Ik heb net een stukje gewandeld, lekker met een koffie to go. En met mijn sportkleren aan, want ik wilde eigenlijk gaan sporten. Dit heb ik toch niet gedaan, m’n hoofd staat er niet naar (ja, dan moet je juist sporten, I know..). De reden waarom ik uit huis moest, is omdat ik geen inspiratie heb. Veel te doen en geen inspiratie: worst case scenario voor mij. De druk loopt op en juist, de inspiratie blijft uit. Zelfs het gewoon doen helpt niet. Alles wat uit m’n handen komt (ik ben schrijver) vind ik niks.
 

Nu even niet alsjeblieft

En dat terwijl ik net 7 dagen vakantie heb gehad. In deze dagen heb ik helemaal niets gedaan aan werk. Bewust, want ik wilde echt even uitzoomen en focussen op leuke dingen doen en ontspannen. En wat gebeurt er? Ik heb continu inspiratie. Net als op het moment dat mijn vriend vrij is, of wanneer ik wil gaan slapen, of wanneer ik niet mijn laptop mee heb. Wat is dat toch? Om te willen werken als je niet kan werken. En om niet te willen werken als je wel moet werken? Is je onderbewuste je soms aan het kwellen?
 

Werken in een organisatie

En dus zet dit me aan het denken. Niet per se over hoe ik mijn inspiratie terugkrijg, daar heb ik wel vertrouwen in. Maar juist waarom ik dit nooit zo bewust heb meegemaakt toen ik echt van 9.00 tot laten we zeggen 17.00 uur werkte. Wat is er nu zo anders? Ik ben er nog niet over uit, behalve dat je gewoon op kantoor bent als je bij een werkgever werkt. Ik denk dat ik toen ook niet altijd even productief was ;)
 

Werken zonder inspiratie

Alles wat moet, is minder leuk. Zo simpel is het gewoon. Ik weet dit van mezelf en ik moet hiermee leren omgaan. Ik ben gaan freelancen, omdat ik niet goed kan aarden bij een werkgever. Ik hou van vrijheid, ik hou van mijn creativiteit en ik hou ervan om zelfstandig te zijn. Maar ik ben ook zo’n typische creatieve geest, die veel bedenkt en het vooral iets leuk vindt als het niet hoeft. Maar soms moet je werken en heb je een deadline en afspraken lopen. Dus wat gaan we hieraan doen?
 

Accepteer je inspiratie

Zo simpel. Ik ga het gewoon accepteren. Inspiratie betekent werken (of aantekeningen maken). Ook dit is werken waar en wanneer je wilt, je hebt het gewoon niet altijd in de hand.
 

Accepteer je geen-inspiratie dagen

En geen inspiratie betekent even niet werken (of inspiratie opzoeken). Een stuk wandelen, sporten, yoga, meditatie, eigen blogs teruglezen, andere artikelen lezen, gewoon even eruit. En het daarna toch maar gewoon doen. Even er tussenuit en dan weer doorgaan.
 
Want het mooie is natuurlijk ook weer, dat niemand je in de nek hijgt dat je op bepaalde momenten moet werken. Dus als ik om 23.00 uur inspiratie heb, ga ik om 23.00 uur werken. En als ik om 9.00 uur geen inspiratie heb, ga ik wat anders doen. Waarom jezelf kwellen? Want dat het vrije werken, inclusief de nadelen, mij absoluut op het lijf is geschreven, dat weet ik wel zeker. Nu mezelf gewoon blijven overtuigen, dat het echt wel goed komt. Zowel op de momenten dat ik inspiratie heb en op de momenten dat ik geen inspiratie heb.
 
Dus so long met “werken waar en wanneer je wilt”. De enige die hier echt invloed op heeft, is mijn onderbewuste.

Door: Cindy Stechweij
 
Cindy is een creatief schrijver en storyteller. Ze houdt niet van woorden, maar van verhalen. En met deze verhalen mensen raken in hun buik én in hun hart. Door herkenning, door energie en soms door een (hoognodige) pijnscheut. In een wereld van grote hoeveelheden, geniet je extra van een onverwachte connectie.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play