Je opdrachtgever betaalt niet, wat nu?

Gepubliceerd op 5 November 2019

Wanbetalende opdrachtgevers, ondanks dat je er vanuit gaat dat dit jou niet overkomt, kun je hier gewoon nooit vanuit gaan. Daarom is het beter om jezelf voor te bereiden, zodat wanneer je hier mee te maken krijgt, je in ieder geval alle stappen hebt gezet en kan gaan zetten om alsnog je factuur betaald te krijgen. Hoe dan? Onderstaande stappen gaan hierbij helpen.


Maak telefonisch met elkaar kennis

Bij het aangaan van een opdracht, helemaal wanneer je op afstand werkt, is het makkelijk om alles via de mail te regelen. Waarom ook niet natuurlijk, want dat is wel zo makkelijk. Toch is het slim om altijd even telefonisch kennis te maken. Enerzijds weet je zo zeker dat je een telefoonnummer hebt waar je diegene op kan bereiken, anderzijds creëer je hiermee ook een persoonlijkere band met je opdrachtgever. Ook wanneer je leuk contact heb via de mail, zorg dat je altijd in ieder geval een keer met elkaar hebt gebeld.

Werk altijd met algemene voorwaarden

Voor sommige is dit de meest normale zaak van de wereld, voor anderen valt algemene voorwaarden opstellen onder het kopje nieuw, niet nodig, geen tijd voor, gek om mee te sturen… Val je in deze laatste categorie? Bespaar jezelf een hoop ellende en werk met algemene voorwaarden. Er staan genoeg voorbeelden online (zorg wel dat je geen auteursrechten schendt) of laat er eentje opstellen door bijvoorbeeld Lady Lawyer. In het geval van wanbetalen of niet betalen, sta je in ieder geval een stukje sterker wanneer de opdrachtgever akkoord is gegaan met je voorwaarden. Stuur deze mee met elke offerte die je verstuurt.

Leg schriftelijk je afspraken vast en laat deze bevestigen

Heb je mooie afspraken gemaakt voor die nieuwe opdracht? Stuur dan altijd even een korte samenvatting hiervan per mail en vraag of je opdrachtgever dit wil bevestigen. Dit is niet gek, dit is zakelijk en professioneel. Ook creëer je hiermee duidelijkheid binnen jullie samenwerking, wat altijd ten goede komt van de opdracht. Let er hierbij op dat je aangeeft dat alle genoemde prijzen exclusief BTW zijn en met welk BTW-percentage je werkt. Ook wanneer je opdrachtgever aangeeft geen BTW te hoeven betalen, betekent dit niet dat jij dit ook niet hoeft. Ga je hier de mist in, trek dan maar 21% van het afgesproken bedrag af, want jij betaalt gewoon BTW over dit bedrag.

Stuur een herinnering wanneer de factuur niet wordt betaald

Heeft je opdrachtgever nog niet betaald binnen de afgesproken termijn? Slim om diegene een informeel seintje te geven hierover. Sommige zelfstandigen werken met factuurprogramma’s, welke automatisch een dag na het verstrijken van de termijn een herinnering stuurt. Je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen en deze automatische herinnering op een week na het verstrijken van betalingsdatum te zetten. 

Zet een incassobureau in

Bijft de betaling echt uit, zelfs na meerdere seintjes? Dan is het tijd om een incassobureau in te zetten, het liefst natuurlijk op no cure no pay basis. Dit incassobureau gaat dan proberen om het geld alsnog te incasseren. Het liefst op een zo net mogelijke manier, zodat je samenwerking zou kunnen blijven bestaan (mocht je dit willen). Zij zetten alles op alles om binnen de mogelijkheden jouw factuur betaald te krijgen.

Juridische stappen

Krijgt het incassobureau het ook niet voor elkaar? Dan kun je erover nadenken om juridische stappen te ondernemen. Dit betekent wel dat je geld gaat investeren, want niet alle kosten verhaal je op je opdrachtgever. Heeft je opdrachtgever bijvoorbeeld een tegenvordering op je lopen, dan moet er eerst een dossieronderzoek gestart worden en deze kosten zijn voor jou. Blijkt uit het dossieronderzoek dat je sterk staat, dan gaat de advocaat voor je procederen, ook dit kost geld en ook hiervan zijn niet alle kosten te verhalen op je opdrachtgever. Al met al moet je waarschijnlijk zo’n 1.000 euro investeren. Bedenk daarom goed of deze stappen financieel gezien ook zin hebben.

Hopelijk overkomt je dit niet

Maar hopelijk overkomt je dit natuurlijk niet en werk je alleen met leuke en snel-betalende opdrachtgevers. Toch is het slim om deze stappen te kennen en sowieso de eerste vier stappen altijd toe te passen.

Door Cindy Stechweij
Cindy is schrijver en spreker met veel ervaring, die haar publiek weet te raken door gevoel te combineren met praktische handvatten en tips.  


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!      

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play