Jezelf ontwikkelen als freelancer

Gepubliceerd op 16 Mei 2019

Als freelancerwil je jezelf natuurlijk zoveel mogelijk ontwikkelen. Hierdoor onderscheidt jij je van de concurrenten. Zeker in de ICT-branche doe je er goed aan om constant je vaardigheden uit te breiden. Hierdoor ga je merken dat je steeds minder moeite hoeft te doen om opdrachten binnen te halen. In deze blogpost komt een onderzoek naar de slechte digitale ontwikkeling van de Nederlanders aan bod, wordt de arbeidsmarkt in de IT-sector besproken en sluiten wij af met een overzicht van de beroepen waar veel vraag naar is.


Veel Nederlanders digitaal gebrekkig ontwikkeld

Maar liefst 1 op de 3 Nederlandse en Belgische werknemers vindt dat hij de digitale vaardigheden mist om in de toekomst succesvol te zijn, terwijl juist 80 procent van de Nederlanders zegt hun werk niet te kunnen doen als zij hun digitale kennis niet hebben. Om niet achter te lopen vinden de respondenten bijscholing ontzettend belangrijk. 

ICT personeel gezocht!

Een logisch gevolg is dat er in de IT een flink tekort is aan bekwaam personeel. Managers zijn met hun handen in het haar aan het zoeken. De eisen die zij stellen worden daarom dan ook steeds lager. Op steeds meer vacatures staat dat je enkel affiniteit moet hebben met IT. 

De vraag naar ICT-personeel blijft dus steeds stijgen. Ondanks dat steeds meer jongeren kiezen voor een IT-opleiding neemt het aantal vacatures toe. Er wordt zelfs gesproken over een jaarlijkse stijging van 50 procent!

De vraag naar gespecialiseerde freelance werk groeit in Nederland ontzettend hard. Zo bestaat meer dan de helft van de klussen op freelance websites uit ICT-werk. Freelancers die gespecialiseerd zijn in een vakgebied hebben daarom het werk voor het uitkiezen. Zij zijn spekkoper en kunnen dus behoorlijk hoge tarieven vragen. Zo is het marktconform als een ICT’er 70 euro per uur vraagt. Hierdoor kan je maandelijks 10.000 euro verdienen!

De reden dat steeds meer vacatures niet vervuld raken komt door de razendsnelle veranderingen. Ontwikkelingen in bijvoorbeeld programmeertalen, de cloud en data zorgen er voor dat werkgevers maanden op zoek zijn naar personeel. Zeker 70 procent van de vacatures is zeer lastig op te vullen. Dit komt door een gebrek aan gespecialiseerde kennis. Wel zijn er steeds meer e-learning aanbieders voor freelancers.

Van software development tot marketeer

De ICT sector is ontzettend breed. Zo wordt er tegenwoordig veel gevraagd naar business analisten. Als business analist ben je de schakel tussen de opdrachtgever en het ontwikkelingsteam. Een business analist identificeert de behoeftes van de opdrachtgever. Vervolgens bouwt hij datamodellen, past de data en processen aan en zet deze oplossing door naar de ontwikkelaars. Grote bedrijven als Coolblue zijn hier naar op zoek. Het bedrijf verwacht dat wel dat je kennis hebt van SQL, Python en Tableau.

Op vacaturebanken wordt er ook veel om developers gevraagd. Vaak willen werkgevers hebben dat je CMS (Content Management Systeem)-templates kan opbouwen, een design kan ontwikkelen dat gebruiksvriendelijk is en dat de inhoud van de website zoekmachinevriendelijk is (ook wel SEO genoemd). Je krijgt meer dan 5.000 resultaten wanneer je ‘software developer’ intikt op vacaturebank!
Veel beroepen worden steeds digitaler. Zo heb je op dit moment online marketeers. Werkgevers stellen het op prijs wanneer je kennis hebt van zoekmachineoptimalisatie en affiliate marketing. Bedrijven concurreren namelijk flink met elkaar om gemakkelijk gevonden te kunnen worden in Google. Bij affiliate marketing belonen bedrijven hun partners voor het werven van consumenten of het krijgen van verkopen.

Welke IT-beroepen wordt het meest om gevraagd?

1.)  Systeembeheerders: de vraag naar systeembeheerders is het grootst. Werkgevers hechten met name waarde aan het beheer van de website (bijvoorbeeld het oplossen van ICT-problemen), de databeveiliging, het invoegen van back-ups en de virtualisatie. In veel functies wordt er gevraagd om minimaal een mbo niveau 4 opleiding te hebben. 

2.)  De vraag naar testers blijft erg hoog. Een tester zorgt voor een optimale werking van de website. Daarbij moet de software op fouten worden gecontroleerd voordat het live kan worden gezet. Hierbij wordt er van je verwacht dat je kennis hebt van verschillende testtools, zoals Parasoft en SoapUI.

3.)  Een ICT-medewerker ondersteunt developers bij hard- en softwareproblemen. Vaak vragen werkgevers hier minimaal een mbo niveau 3 opleiding. Ook wordt er vaak van je verwacht dat je bezig bent met je Microsoft certificaten. Er zijn veel websites die Microsoft trainingen aanbieden.

4.)   Werkgevers vinden het ook belangrijk dat het applicatiebeheer dagelijks terugkomt. Daarom staat dit beroep standaard in de top van de IT-beroepen. Er wordt van je verwacht dat je een mbo-diploma hebt of een diploma hebt in de (bedrijfskundige) informatica. 

5.)  Ten slotte hebben werkgevers ook behoefte aan parttimers, freelancers en consultants. 
 
 
 
 
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play