Kosten bij het starten van een bedrijf

Gepubliceerd op 2 Mei 2019

De kosten die jij maakt bij het starten van je bedrijf kun jij zo hoog maken als je zelf wilt, alleen worden er nog wel eens kosten vergeten. In de loop van tijd loop je dan onverwachts tegen deze kosten aan, dit wil je uiteraard voorkomen. Lees hier meer over de gemiddelde kosten die je zult maken bij het opstarten van je onderneming. Na het lezen van dit artikel kun jij beter inschatten welk startkapitaal je nodig hebt als je de kosten zelf wilt financieren. 


Het financieren van je basiskosten

Wanneer jij een onderneming wilt beginnen is het wel zo handig dat jij de basiskosten nog wel kunt financieren. Het is belangrijk dat jij eerst de financiën van je privéleven op orde hebt, voor dat jij klaar bent voor de gevolgen van het starten van je eigen bedrijf. 
Maak op deze reden een eigen begroting van variabele kosten die je in je privéleven maakt. Denk hierbij aan de volgende kostenposten:
 
- Boodschappen                     - Kleding
- Gas, water en licht               - Internet, tv en telefoon (kan ook zakelijk)
- Hypotheek                            - Auto (kan ook zakelijk)
- Leningen                              - Verzekeringen
- Huisdier                                - Alimentatie

De verwachten zakelijke kosten

Het ligt er per onderneming aan wat voor zakelijke kosten je zult hebben. In dit artikel wordt er een indicatie gegeven van de verwachte zakelijke kosten. Let wel op, want sommige kosten zijn afhankelijk van de branche waarin er ondernomen wordt. 

Inkomsten belasting

Er bestaat een kans dat jij nu nog een medewerker bent bij een bedrijf. In dat geval betaal je maandelijks de belasting af. Wanneer jij een zelfstandig ondernemer bent, gaat dit net even anders. Je betaald de inkomstenbelasting namelijk één keer per jaar af aan de belastingdienst. Let daar als starter wel op, want je zult maandelijks geld opzij moeten zetten om dit te kunnen betalen. 
Hier houdt het helaas niet op, want je betaald als zelfstandig ondernemer ook nog een aanslag inkomst afhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw). Er wordt met een modaal inkomen meestal uitgegaan van ongeveer €1300 euro op jaarbasis. 
Gezien deze kosten wordt er geadviseerd om 30% van je bruto-inkomen aan de kant te zetten. 

De overige zakelijke kosten

Om je onderneming draaiende te krijgen heb jij allemaal verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Voor het inschrijven van je onderneming (als eenmanszaak, vennootschap onder firma of commanditair vennootschap) betaal je bij de KvK inschrijfgeld van 50 euro. 
Let daarnaast op de kosten van het pand waar je in wilt werken. Mocht jij vanuit huis werken ben je wel het goedkoopste uit. Houd dan wel in gedachten dat je sommige kostenposten, zoals energiekosten en huur, niet altijd aftrekbaar zijn. Er zijn hier uiteraard kosten voorwaarden aan verbonden. 
Mocht jij thuis werken, dan ben je niet nog niet meteen klaar met je kosten. Je zult uiteraard wel de appratuur moeten aanschaffen die je nodig hebt om je werk te doen. Denk daarnaast aan de kosten voor telefoon en internet gebruik. Je zou er voor kunnen kiezen om een zakelijk abonnement te nemen hiervoor. Ook zou je voor een prepaid simkaartkunnen kiezen om er zeker van te zijn dat je geen extra kosten maakt. 
Ook moet er worden gelet op de kosten voor de administratie. Allereerst wordt er geadviseerd om een zakelijke rekening te openen om je privé en zakelijke kosten uit elkaar te houden. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van boekhoudsoftware of van een boekhouder zelf. Bedenk wel dat een boekhouder ongeveer 50 euro per uur vraagt. 

AOV- verzekering en je pensioen

Wanneer jij ineens heel ziek wordt waardoor je niet meer kan werken, dan loop je geld mis als zelfstandig ondernemer. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering dek jij jezelf in voor dit risico als zelfstand ondernemer. 
Zorg daarnaast voor een pensioen. Hoeveel premie jij hier voor apart wil zetten kun je zelf bepalen. Dit ligt meestal aan je leeftijd, beroep, eigen vermogen en het gewenste inkomen dat je wilt ontvangen tijdens je pensioen.

Opzetten van een startkapitaal

Er komen, zoals dit artikel duidelijk maakt, redelijk veel kosten kijken wij het opzetten van een eigen bedrijf. Zorg daarom dat jij een minimaal startkapitaal hebt van €10.000 en een reservepot van ongeveer €5.000 euro. Met dit geld kun jij de bedragen die je moet betalen bij het starten financieren. De kans is namelijk klein dat je vanaf moment één winst gaat maken. 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play