Langzame website? kijk eerst eens naar je hosting

Gepubliceerd op 7 Maart 2019

Tegenwoordig is het hebben van een goed vindbare, gebruikersvriendelijke website bijna een vereiste. Gelukkig zijn er allerlei producten en diensten op de markt die het voor iedereen mogelijk maken om een website te realiseren. Maar wat nou als je website online staat maar op de een of andere manier enorm traag is?
 
In dit artikel wil ik je iets meer vertellen over het hosten van een website en waarom hosting zoveel invloed heeft op de snelheid van je website.

Wat is hosting?

De hosting is als het ware de basis van je website. Het hosten van een website is het plaatsen van bestanden op een server zodat een browser daarmee verbinding kan maken en de bestanden vervolgens kan tonen.
 
Iedere website heeft bestanden op een server staan. Hierbij kun je denken aan foto’s, illustraties, video’s, PDF documenten en alle andere soorten bestanden die een website nodig heeft om visueel zichtbaar te zijn in een browser.
 
Nu is het zo dat maar weinig website-eigenaren zelf een server bezitten. In plaats daarvan huren zij een stukje server bij een hostingprovider.
 

De invloed op de snelheid van jouw website

Zo’n server kun je vergelijken met een computer. Net als bij computers zit er verschil in de specificaties van servers. 

Zo kan een server bijvoorbeeld enorm veel opslag hebben, waardoor er heel veel bestanden op kunnen. En zo kan een server bijvoorbeeld een hele krachtige processor hebben waardoor verwerkingen sneller zullen gaan dan bij een minder krachtige processor.
 
Logischerwijs zal jouw website beter presteren (en dus ook sneller) op een server met krachtige specificaties dan op een server met slechte specificaties.
 
Het is dan namelijk zo dat alle bestanden van de server naar de browser sneller verstuurd en geleverd kunnen worden. Het is hierdoor voor de browser mogelijk om jouw website sneller ‘op te bouwen’ en te tonen.
 

Welke hosting provider moet ik kiezen?

Ik kan me goed voorstellen dat je nu graag een naam van een hosting provider zou willen zien. Zo simpel is het helaas niet. Naast het feit dat er ondertussen enorm veel hosting providers zijn, is het ook nog eens zo dat je naast de specificaties van de server ook nog wat zou willen weten over kosten en ondersteuning.
 
Om erachter te komen welke provider het best bij jou en jouw website past kun je dit het best gewoon proberen. Er zijn zelfs hosting providers die zo overtuigd zijn van hun diensten dat ze je dit gratis laten proberen (desnoods op een geheime URL) zodat je de snelheid zelf kunt ervaren.
 

Deel je ervaringen met andere

Zoals eerder aangegeven zijn er alleen al in Nederland zoveel hosting providers dat het zo goed als onmogelijk is om die allemaal zelf te gaan testen. Ik wil je dan ook adviseren - en vragen - je ervaringen zoveel mogelijk te delen met andere ondernemers. 

Op die manier weet jij waar je tijd in wilt stoppen om te testen en kun je andere ondernemers behoeden van het verdoen van hun tijd.
 
Misschien ben je wel hartstikke tevreden over je huidige hosting provider? Laat je het me weten in de reacties?


 
Door: Robin Peek
https://robinpeek.nl
 
Robin Peek helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hierbij zet hij onder andere SEO, Google Analytics, Copywriting en E-mailmarketing in.
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play