Terug

Freelancen? Met deze eigenschappen kun je het ver schoppen!

Werken als zelfstandige klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. Logisch, want er zitten veel voordelen aan. Je hebt lekker veel vrijheid, niemand vertelt je wat je moet doen, je kunt werken waar en wanneer je wilt, doet precies waar je goed in bent en vindt dit (waarschijnlijk) ook nog eens leuk. Ideaal dus, maar natuurlijk brengt het ook een hoop uitdagingen met zich mee. Werken als freelancer is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Welke eigenschappen moet je eigenlijk hebben om succesvol te kunnen freelancen?

Je bent een aanpakker en een doorzetter

Het spreekt voor zich dat je als zelfstandig ondernemer van aanpakken weet en een actieve houding hebt. Je moet immers alles zelf regelen en bent in principe overal verantwoordelijk voor. Als jij het niet doet, dan gebeurt het niet. Met een afwachtende houding kom je dus niet erg ver. En ook niet als je iemand bent die het bijltje er snel bij neer legt. Niet alles lukt in een keer en je zult tegen een hoop dingen aanlopen. Het is vooral een kwestie van volhouden en je niet uit het veld laten slaan.

Je denkt in oplossingen en bent realistisch

Optimisme is sowieso een fijne eigenschap, maar als freelancer is het extra belangrijk om positief te blijven. Problemen zul je regelmatig tegenkomen, maar het is goed om hier niet in te blijven hangen. Je kunt het beste zo snel mogelijk omschakelen naar de oplossingsgerichte modus. Optimisme moet echter niet verward worden met naïviteit. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet haalbaar en dan kun je je energie beter ergens anders in steken. Blijf dus positief, maar wel altijd met beide benen op de grond.

Je kunt samenwerken en effectief communiceren

Dat je zelfstandig werkt, betekent niet dat je alles zelf moet of kunt doen. Er komt heel wat bij kijken als je serieus aan de slag gaat als freelancer. Van het maken van een website, tot netwerken, belastingaangifte en andere administratieve taken. Kijk dus kritisch naar wat je zelf kunt doen en wat je beter aan iemand anders over kunt laten. Dit is misschien lastig voor iemand die graag zelf de touwtjes in handen heeft, maar het is wel belangrijk. Cruciaal hierbij is om goed te communiceren met degenen waar je mee samenwerkt. Overleggen, verwachtingen uitspreken, feedback geven: het zorgt ervoor dat de samenwerking soepel verloopt en voorkomt teleurstellingen.

Door: Tessa Ditvoorst

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten