Nieuwe website? zo schrijf je leesbare websiteteksten!

Gepubliceerd op 27 Juni 2019

Een website is vandaag de dag onmisbaar als je een eigen bedrijf hebt. Maar het eindigt niet bij ‘een website’. Je wilt ook dat bezoekers daadwerkelijk blijven hangen en lezen wat je te bieden hebt. De teksten op je website moeten daarom leesbaar zijn, aansprekend en duidelijk. Zó schrijf je teksten met resultaat! 
 


1.    Voldoende tussenkopjes en witregels 


Niemand wordt vrolijk van een tekstbaksteen: een lange lap tekst zonder tussenkopjes en witregels. De meeste mensen die een website bezoeken scannende tekst in plaats van dat ze deze tot in detail lezen. Maak je teksten dus ook daadwerkelijk scanbaar. 
 
Een eerste stap om dit te doen is door genoeg tussenkopjes en witregels te gebruiken. Gebruik gemiddeld per alinea 3 – 4 regels en plaats daarna een witregel. Plaats boven enkele alinea’s een duidelijke tussenkop die precies omvat waar de tekst over gaat. 
 

2.    Actieve zinnen


Vermijd bij het daadwerkelijke schrijven van je teksten zoveel mogelijk de passieve vorm en gebruik in plaats daarvan de actieve vorm. Actieve zinnen komen namelijk duidelijker over en zijn makkelijker te lezen. Schrijf dus niet: ‘Een offerte wordtop maat gemaakt’, maar liever: ‘Ik maakeen offerte op maat’ of ‘Je ontvangteen offerte op maat’. 
 

3.    Handige opsommingen


Benoem je verschillende voorbeelden, onderwerpen of andere punten? Zet deze dan niet achter elkaar in een tekst maar in een overzichtelijke opsomming. Opsommingen vallen vaak als eerste op als iemand een tekst scant. Tegelijkertijd zorgen ze voor houvast. In een opsomming vat je als schrijver namelijk tekstdelen samen in behapbare zinnen. Zo kan de lezer snel informatie tot zich nemen.
 

4.    Overbodige informatie schrappen


Schrijven is schrappen. Heb je jouw websiteteksten volledig geschreven? Neem ze dan nog een paar keer goed door en verwijder alle woorden, zinnen en tekstdelen die dubbelop zijn. Hoe minder woorden, hoe beter. Is alle informatie wel relevant genoeg? Of kun je de essentie / kern ook in minder woorden en zinnen overbrengen?
 

5.    Visuele elementen


Visuele elementen mogen natuurlijk niet ontbreken. Gebruik daarom afbeeldingen, infographics, filmpjes en grafieken die je tekst ondersteunen. Ze verrijken een tekst en maken het een stuk aantrekkelijker. Van sites als Unsplash.nl kun je zelfs gratis rechtenvrije foto’s downloaden en gebruiken. Handig! 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play