Seo tekstschrijver worden levert méér op voor freelancers

Gepubliceerd op 14 November 2017

Freelance opdrachten binnenhalen voor tekstschrijvers is vaak een race to the bottom. Het zijn vooral de goedkope schrijvers die de meeste opdrachten voor webteksten binnen weten te halen. Dus hoe zorg je ervoor als beginnende tekstschrijver dat je meer geld kunt verdienen? Het antwoord is simpel: positioneer je diensten correct én duik in een technische vorm van artikelen schrijven.
 

SEO Teksten Laten Schrijven Is Duurder

Ondernemers willen graag gezien worden met hun websites in zoekmachines als Google en Bing. Maar hiervoor is een specifieke opmaak nodig van de artikelen op hun site. Dit heet, met een lange Engelse technische term, on-page search engine optimization (SEO).
Er is veel vraag naar SEO-geoptimaliseerde artikelen, simpelweg omdat het in de Benelux nog altijd goed mogelijk is om met één artikel snel bovenin de Google zoekresultaten te komen. Hieruit kunnen freelance tekstschrijvers zeker een financieel voordeel halen. Laat me uitleggen waarom.
 

SEO Tekstschrijver Worden (In Een Notendop)

SEO-geoptimaliseerde artikelen leveren per woord simpelweg een stuk meer verdiensten op. Maar wat maakt het (wat meer technische) SEO-specialisme nu zo verschillend van een reguliere manier van schrijven? De verschillen zitten hem in de volgende aspecten:
 

Vooraf onderzoek doen naar zoekwoorden

Door gebruik te maken van gratis tools als de Google Keyword Planner krijg je snel inzicht in de woorden die mensen in Google intypen, en zie je ook direct hoe gemakkelijk het zal zijn om voor die specifieke woordcombinaties hoog in de zoekmachine terecht te komen. Uiteraard plaatsen we het gekozen zoekwoord altijd voorin de titel van de te schrijven freelance artikelen.
Natuurlijk is het belangrijk om altijd samen met de klant waarvoor je schrijft een keyword uit te kiezen, zowel op zoekvolume, concurrentie, maar ook op de zoekintentie achter de woorden. Vooral dit laatste is cruciaal voor de conversie optimalisatie van een nieuw stuk. Dit is de mate waarin lezers ook daadwerkelijk de actie nemen die de website eigenaar vooraf had voorzien.
 

Slim gebruik van subheadings

Het op één na belangrijkste onderdeel van een goede SEO tekst is het gebruik van directe synoniemen van het hoofdzoekwoord (het woord dat voorkomt in de titel). Zoekmachines willen liever geen keyword-spam zien, dus is het verstandig om een gerelateerd woord te gebruiken. Zo “dans” je als het ware om het thema heen waarvoor je gezien wil worden in de zoekmachines.
Het is verstandig om subheadings in HTML op te maken met een H2-tag, dit is de op één na grootste subkop. In systemen als WordPress gaat dit heel gemakkelijk in de opmaakbalk.
 

Plaatsing van zoekwoorden in de tekst

Ook is het nuttig om (zeer sporadisch!) het exacte keyword én gerelateerde zoekwoorden te plaatsen door het gehele artikel heen. Hierdoor vangt Google het signaal op dat een stuk overeen bepaald onderwerp gaat, en zal het zoekalgoritme positief staan tegenover het geplaatste schrijfsel.
 

Aanpassen van afbeeldingen

Een wat meer technisch aspect zijn de bijgevoegde afbeeldingen, welke allemaal een exacte keyword als bestandsnaam mee moeten krijgen. Ook de zogenoemde alt-tag is cruciaal: dit is in feite het label wat een afbeelding mee krijgt.
Maar deze alt-tags zijn echter alleen belangrijk als jij als freelancer ook de opdracht krijgt het schrijfsel online te plaatsen. Het is echter wel een cruciaal aspect van SEO, dus houd het in gedachten als je jezelf wil bezig houden met SEO schrijfopdrachten.
 

Ook Tekstschrijver Met Een Specialisme Worden?

Een verstandige keuze, omdat het simpelweg meer geld oplevert voor ietsje meer werk. Er zijn natuurlijk naast SEO nog veel meer verschillende typen specialismen. Denk aan salescopy (copywriting), technische stukken, of wellicht aan de slag gaan voor advertentieteksten. Wat je ook kiest, ik raad je zeker aan om een hogere prijs per woord te claimen door je te verdiepen in een schrijfspecialisme.
 
Kortom: Wil je aan de slag met schrijfopdrachten hier op Freelancer, dan loont het zonder twijfel de moeite om je eens in zoekmachine optimalisatie, en dan specifiek SEO teksten, te verdiepen. Niet alleen onderscheid je jezelf er sterk mee, maar je maakt juist door dit specialisme direct méér kans op een mooie, goedbetaalde klus. Veel succes!
 
Door: Arnold Middelkoop
www.onlinemarketinghub.nl
 
Arnold is ervaren SEO specialist én online ondernemer. Door opdrachten voor klanten uit te voeren weet hij hoe lastig het in de praktijk kan zijn om goede freelance deals binnen te halen.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play