Schrijven voor je eigen website: valkuilen en tips

Gepubliceerd op 1 Augustus 2018

Natuurlijk kun je prima een tekst schrijven. Een nette e-mail naar een klant of een stukje voor de nieuwsbrief van je bedrijf: daarvoor hoef je geen tekstschrijver te zijn. Als het gaat om teksten voor je eigen website wordt het vaak een ander verhaal. Veel mensen beginnen enthousiast met schrijven. Tot de twijfel toeslaat en het schrijven overgaat in schrappen. Moedeloos geworden laten ze de oude teksten op hun website staan. Dat is zeker voor freelancers en ondernemers jammer. Goede webteksten kunnen voor veel extra bezoekers en dus klanten zorgen. Maar hoe schrijf je goede teksten die bij je bedrijf of freelance werkzaamheden passen?


Eenvoud is key

Doe jij ook je best om prachtige volzinnen te maken? Stop daar dan mee, want een website is geen roman. Begin met eenvoudige en korte zinnen. Schrijf in je eigen woorden op welke dienst je aanbiedt of wat je verkoopt. Zo krijg je een simpele en effectieve basistekst. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Stap twee is het bedenken van woorden die jouw enthousiasme weergeven over wat je doet of verkoopt. Waarom is jouw product of jouw dienst zo goed? Doe alsof je het aan iemand vertelt, maar gebruik steekwoorden. Voeg deze woorden toe aan de zinnen van je basistekst.


Niet te lang en niet te kort

Heel lange teksten en zinnen op een website leest (vrijwel) niemand. Maar maak de zinnen en teksten ook niet te kort. In online winkels kom je soms tenenkrommende beschrijvingen van producten tegen. ‘Een paar zwarte sokken’, ‘Een geel T-shirt’, ‘Een groen kussen.’ Dat nodigt niet bepaald uit tot kopen. Nu zijn dit natuurlijk extreme voorbeelden. Toch is het goed om tijdens het schrijven van webteksten je ervan bewust te zijn dat je gerust wat mag vertellen aan de bezoekers van je website. Het hoeft echt niet zo kort mogelijk.


Laat het even liggen

Toch nog onzeker over je tekst(en)? Kijk er de volgende dag of een paar dagen later weer naar. Als je helemaal tevreden bent met je tekst, lees hem dan hardop. Eventuele taal-, tik- en spelfouten vallen dan sneller op. Check ook of je in een tekst niet twee keer hetzelfde vertelt in iets andere woorden: een bekende valkuil. Kom je er toch niet uit? Of merk je dat het schrijven van teksten je veel tijd kost - tijd die je liever besteedt aan je eigen werk? Schakel dan een freelance tekstschrijver in.

Door: Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, blogs, artikelen voor online newsrooms en gedrukte vakbladen, en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play