Virtual assistant: een realistisch beeld en plan.

Gepubliceerd op 15 December 2017

Groeit je onderneming hard? Kun je wel wat uurtjes ondersteuning gebruiken? Iemand die je kunt benaderen en wat van je vaste klussen of projecten oppakt. Weleens aan een Virtual Assistant gedacht?

Een VA, voor sommigen een compleet onbekend begrip. Heb jij nog nooit van een Virtual Assistant gehoord?

In het kort

Ok, een korte omschrijving: Een virtual assistant kan ondernemers ondersteunen vanaf een afstand, oftewel: online! Een soort PA op afstand. VA’s hebben natuurlijk verschillende competenties. Je hebt alleskunners, meer projectmatige werkers, financiële ondersteuners, secretariële ondersteuners, noem het maar op. Jij kiest natuurlijk waar het zwaartepunt ligt. Een VA kun je al vanaf een aantal uren per week inhuren. Het contact verloopt veelal online. Een VA gebruikt vaak een hoop online tools, om met zijn of haar klanten te communiceren. Voorbeelden hiervan zijn Basecamp, teamsite, Asana, Dropbox, etc.


Kennismaking

Natuurlijk, een VA inwerken kost tijd. Je moet bijvoorbeeld allereerst de tijd nemen om kennis te maken. Dit kan natuurlijk telefonisch of online maar om echt te kijken of er een klik is, is het wellicht beter om een keertje af te spreken. Heb jij een helder takenpakket klaarliggen? Zet dit dan op papier en bespreek het met je potentiele assistent. Heeft de VA al ervaring met veel van de taken die op je lijstje staan en is er daarnaast ook een ‘klik’? Top!
Bespreek samen hoeveel uur in de week of maand je nodig hebt. Heb je grote deadlines of ongoing projects?
Nog wat zaken die je zou kunnen bespreken bij een kennismaking:
·       Hebben jullie dezelfde verwachtingen?
·       Heeft de VA voldoende tijd en middelen om jou te ondersteunen?
·       Hoe gaan jullie communiceren?
·       Tot welke kanalen of platforms krijgt je VA toegang? Wat vertrouw je hem of haar toe?
·       Begin je met een paar uur om later eventueel uit te breiden?
·       Welke gegevens kun je vast delen?

Wees tijdens de kennismaking ook geïnteresseerd. Geef niet alleen maar aan wat jij wilt. Wat zijn bijvoorbeeld de sterke punten van je VA? Wat vindt hij of zij ontzettend leuk om te doen? Altijd goed om te weten, want iedereen doet graag wat hij leuk vindt. Misschien had je aan die taken nog niet eens gedacht! Je zult verbaast staan van de mogelijkheden die het hebben van een Virtual Assistant je zullen bieden. Misschien haal je wel een échte expert in huis op het gebied van marketing. Iets waar jij nog nooit tijd aan hebt willen of kunnen besteden. Een veelgehoorde opmerking van ondernemers, die al een tijdje met een VA werken, is: Een VA heeft ervoor gezorgd dat er ineens
 
verschillende ‘afdelingen’ zijn gecreëerd binnen mijn bedrijf! Van alle markten thuis! Het beeld naar buiten en klanten is gelijk een stuk professioneler.
Zie het inhuren van een VA als een investering. Inderdaad, het kost je geld, maar aan de andere kant levert het je ook geld op. En natuurlijk, het kost tijd bij het opstarten, maar het levert je uiteindelijk veel meer tijd op. En dáár gaat het uiteindelijk om.
 
Door: Karlijn Visser
Karlijn Visser ondersteunt meerdere ondernemers en bedrijven als freelance Virtual Assistant & projectmanager, www.karlijnvisser.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play