Vanaf 2021 verandert er nogal wat voor de zzp'er

Gepubliceerd op 2 September 2019

Het zit er al een tijdje aan te komen. De overheid die graag goede en duidelijke richtlijnen wil voor zelfstandigen. Om ons als zelfstandigen te beschermen tegen schijnzelfstandigheid en te weinig inkomsten. Is dit een goede zaak die ons meer inkomsten en zekerheid geeft?


Of is dit een zaak die ons juist weer minder zelfstandigheid geeft? Laten we eens kijken naar wat er allemaal verandert.

Minimum uurloon

Om zelfstandigen te beschermen tegen een te laag inkomen, wil de overheid een minimum uurloon van €16 verplicht stellen. Het maakt hierbij niet uit of je voor particulieren werkt of business to business. Deze regel is gebaseerd op de cijfers rondom het minimum bestaansinkomen. In 2017 had 8,6% van de zelfstandigen namelijk een lager inkomen dan dit minimum ten opzichte van 1,6% werknemers. 
 
Natuurlijk worden je inkoopkosten etc. niet meegerekend hierin, dus het gaat puur om je dienstverlening. Ook is dit uurtarief ongeacht de lengte van de opdracht.

Ook voor de hogere uurtarieven verandert er veel

Denk je nu: "€16 per uur? Hoe doet iemand dit? Ik kom nauwelijks rond van €60 euro per uur…" I feel ya. Het leven is gigantisch duur. Maar er zijn dus zelfstandigen die wel voor zo'n laag uurtarief (of zelfs lager) werken. Maar er zijn er gelukkig ook genoeg die wel een mooi uurtarief hebben. Voor die zelfstandigen verandert er ook veel. 
 
Verdien je namelijk €75 per uur of meer, dan vindt de overheid dat je nog wel wat extra kunt wegleggen. Sparen voor pensioen, werkeloosheid én arbeidsongeschiktheid worden verplicht gesteld. Persoonlijk hou ik binnen het vrije en zelfstandige leven van zekerheid, dus ik begrijp het. Zelf bouw ik pensioen op en heb ik meerdere spaarrekeningen waarvan er eentje is om drie maanden zonder inkomsten op te vangen. Maar dit neemt niet weg dat alles zoveel geld kost. Wil je sparen voor een klein pensioen, dan moet je al gauw minimaal €350 netto per maand wegleggen. Sparen voor een paar maanden zonder inkomen moet je denken aan €6.000 en ik heb nog niet eens uitgezocht hoeveel een verzekering is voor arbeidsongeschiktheid.

Zelfstandigenverklaring

Om loonheffing te vermijden (omdat de overheid vindt dat je opdracht toch meer op loondienst lijkt), is het slim om een zelfstandigenverklaring aan te vragen. Dit kan alleen bij opdrachten van korter dan een jaar en wanneer je bent ingeschreven bij de KvK. Deze verklaring zegt dat je als zelfstandige werkt voor deze opdrachtgever. Voldoe je aan de voorwaarden, dan bescherm je jezelf tegen eventuele naheffingen.

Waarom zijn deze regels zo belangrijk?

Deze regels en wetgeving is complex, vandaar dat het nog even duurt voordat alles officieel is. De overheid vindt dit belangrijk om zelfstandigen te beschermen tegen een te laag inkomen en ze wil hiermee ook oneerlijke concurrentie tegen aan. Deze oneerlijke concurrentie kan door schijnzelfstandigheid komen. Stel je bent een zelfstandige, maar je werkt 40 uur voor een opdrachtgever, dan ben jij veel goedkoper dan een werknemer. De opdrachtgever betaalt geen pensioen en verzekeringen. De overheid zegt hierover: je bent eigenlijk in loondienst en dus moet de opdrachtgever voldoen alle wettelijke verplichtingen die gelden voor werknemers.

Hou de regels zelf ook goed in de gaten

Als zelfstandige ben je alles in een en nu dus ook iemand die de wetgeving in de gaten houdt. Op deze manier vermijd je problemen. Een leuk en informatieve website hiervoor is The Happy Financial van Marjan van Heemskerk. Zij laat altijd direct weten wanneer er weer iets voor ons verandert. 


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play