Verrassingen – hou jij ervan of raak jij erdoor in de stress?

Gepubliceerd op 18 Juni 2019

Het werk van een freelancer is afwisselend en soms onvoorspelbaar. Soms heb ik grote opdrachten, die mij een paar weken bezighouden, en soms weet ik op maandag nog niet wat ik op woensdag ga doen. Deze spanning hoort er voor mij een beetje bij. Ik hou van de afwisseling en ik hou ervan, steeds weer nieuwe klanten te leren kennen, en elke keer weer te achterhalen hoe ik deze persoon of dit bedrijf het beste kan helpen.

Soms kom ik ook echt voor verrassingen te staan. Leuke verrassingen maken mijn dag. Zoals de klant die van baan is gewisseld en mijn contactgegevens heeft meegenomen naar het nieuwe bedrijf. Of de kennis die ook als freelancer werkt en mijn tip – dat er op haar website best wel wat taalfouten staan – dankbaar aanneemt en mij onmiddellijk inhuurt om deze te corrigeren.

Help, wat nu?

Maar af en toe zijn er ook minder leuke verrassingen. Enige tijd geleden was ik aan het werk op mijn laptop, toen ineens het beeld steeds bleker werd en binnen een paar seconden mijn scherm helemaal wit was. Ik schrok, wiebelde een beetje aan het scherm, en gelukkig – het beeld kwam terug. Maar een paar uur later deed zich hetzelfde fenomeen weer voor. 
Die eerste dag probeerde ik nog te geloven dat er niets aan de hand was, en dat het vanzelf wel over zou gaan. Maar natuurlijk was dat een ijdele hoop. In de komende dagen gebeurde dit steeds vaker, en het werd lastig om nog gewoon rustig door te werken. Af en toe was het zelfs zo erg dat ik de computer moest afsluiten en opnieuw opstarten. 

Back-Ups

Ik maak voortdurend back-ups van alle documenten, waar ik op dat moment aan werk. Tenslotte is het ook vervelend als de computer ineens vastloopt en ik daardoor een klein stukje werk kwijtraak. Maar die dag bedacht ik ineens dat er nog wel meer bestanden zijn die ik nog wil (of moet) bewaren, en heb ik voor de zekerheid hier ook maar back-ups van gemaakt.
Mijn laptop had uiteindelijk een nieuw scherm nodig, en gelukkig waren alle bestanden en instellingen nog keurig intact toen ik hem terugkreeg van de reparatie. Toch had de reparateur hier geen garantie voor kunnen geven en had ik geluk gehad dat het nog mogelijk was geweest back-ups te maken voordat de computer helemaal was uitgevallen.

Blijf rustig

De reparatie duurde echter maar liefst 2 weken, en ik moest in deze periode een aantal opdrachten aanleveren. Gelukkig ben ik in staat op moeilijke momenten rustig te blijven, flexibel te zijn en naar een oplossing te zoeken – een absolute vereiste als je geen baas boven je hebt, bij wie je op zulke momenten terecht kan, om het voor je op te lossen!
Ik heb overwogen om in de Openbare Bibliotheek te gaan werken, maar heb er toen voor gekozen om met een geleende laptop in mijn vertrouwde omgeving te werken. Die werkte anders dan ik was gewend en was niet volgens mijn voorkeuren ingesteld. Het was wel een beetje behelpen, maar het was altijd nog beter dan niets – want klanten teleurstellen vond ik geen optie.

Voorzorg is beter…

Dit voorval heeft mij wel aan het denken gezet. Ik was er namelijk totaal niet op voorbereid geweest dat dit zou kunnen gebeuren. Als ik op dat moment een belangrijke deadline had moeten halen, of als mijn computer helemaal was gecrasht, dan had dat wel voor problemen kunnen zorgen.
Het is eigenlijk best wel te verwachten dat apparatuur kapot kan gaan. Wij weten allemaal dat dit vroeger of later zal gebeuren. Dus heb ik na deze gebeurtenis even goed nagedacht en wat extra maatregelen getroffen, zodat ik in de toekomst gewoon kan doorwerken, ook wanneer zich weer een dergelijke “verrassing” voordoet.
 
 
 
Ute de Vries
Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands
Schrijver
Taalcoach
www.fromwordtowordtranslations.com
 
 
 
 
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play