Virtual assistant: india versus nederland

Gepubliceerd op 9 Februari 2018

Het fijne van VA’s is dat ze je vanaf een afstand kunnen bedienen. Handig, een VA kan dus overal ter wereld jouw business ondersteunen. Sommige Nederlandse VA’s wonen dan ook een groot gedeelte van het jaar in het buitenland. Dit zijn de zogenoemde Digital Nomads. Maar, misschien overweeg je om een VA in te huren en zie je op internet een enorm aanbod aan Indiase VA’s.  


Andere tarieven

Dat klopt, er zijn in India verschillende grote bureaus die VA’s leveren ter ondersteuning van ondernemingen overal ter wereld. Een mooi voordeel: In India liggen de tarieven van VA’s een stuk lager dan in Nederland. En lagere tarieven, daar worden alle bedrijven en ondernemers blij van, toch? Misschien belandt je in een dilemma. Een VA die Nederlands spreekt maar een hoger tarief hanteert of een VA uit India met wie je uitsluitend in het Engels kunt communiceren maar waarbij de financiële investering een stúk lager ligt. Je zult op onderzoek uit moeten gaan waar precies je behoeften liggen.

Onderzoek je behoeften

De vraag is dus: Heb je wel écht een Nederlandse VA nodig? Hoe kies je de juiste VA? Om die vraag te beantwoorden moet je eerst duidelijk op een rijtje hebben wat voor werk je gaat uitbesteden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat als je je VA wil laten communiceren met je Nederlandse klantenbestand, je een Nederlandssprekende VA nodig hebt. Maar geldt dit voor al je werkzaamheden? Misschien heb je bijvoorbeeld enorm veel data-entry werkzaamheden liggen. De meeste Nederlandse VA’s zitten toch al gauw aan een uurtarief van minimaal 45 euro per uur en zitten bovendien niet te springen om dit soort werkzaamheden. Af en toe een klein klusje is natuurlijk geen probleem, maar dagenlang invoerwerk, is niet de ambitie van de meeste VA’s. Hetzelfde geldt voor sommige research-werkzaamheden of het inrichten van online tools.

Heb jij een enorm wisselend takenpakket liggen? Waarom zou je dan niet kiezen voor meerdere VA’s? Misschien kun je jouw Nederlandse VA zelfs instrueren om de Indiase VA aan het werk te zetten met bepaalde werkzaamheden? Twee vliegen in één klap!
Op welke dingen moet je dus letten?
  • Wat voor werkzaamheden heb je liggen?
  • Heb je af en toe werkzaamheden die je graag face-to-face zou bespreken of kan alles digitaal?
  • Is het noodzakelijk dat je VA Nederlands spreekt?
  • Is het belangrijk dat je VA in dezelfde tijdszone als jij werkt?
Er zijn verschillende goede en professionele Indiase bureaus die VA’s leveren, met alle geavanceerde betaalopties en communicatiemiddelen. Bedrijven die je echt kunt vertrouwen en goede online feedback krijgen. Doe onderzoek naar het bureau dat je hebt gevonden, kijk of je referenties kunt vinden van andere bedrijven die met hen in zee zijn gegaan. Niets zo frustrerend als een onbetrouwbaar bureau en tegenvallende verwachtingen! En misschien overweeg je na dit artikel wel om twee verschillende VA’s aan het werk te zetten. Zo kun je je uitgaven onder controle houden en toch een hoop werkzaamheden uitbesteden!

Door: Karlijn Visser
Karlijn Visser ondersteunt meerdere ondernemers en bedrijven als freelance Virtual Assistant & projectmanager, www.karlijnvisser.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play