Terug

Zet jij je tekensuperkrachten al in?

OK, dat ene project, die ene klus, zie je door het bomen het bos niet meer? Zegt je collega dingen die je helemaal niet begrijpt? Wil je ermee aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jij gaat je klus nu voor eens en voor altijd verhelderen en scherp krijgen. En daarvoor ga jij je tekensuperkrachten inzetten. Ik ga je helpen. Ben je er klaar voor?

“Maar.... ik kan niet tekenen!” Dat hoor ik vaker. En ik kan je geruststellen: je hoeft geen kunst te maken. In deze fase mag het zelfs best lelijk zijn. Het is je denkproces. Niet alles hoeft er in een keer perfect uit te komen rollen. Zie dit als een discussiedocument met jezelf. En dat discussiedocument is nog niet af.

Wat heb je nodig?
- Papier, liefst groot zoals A3 of flipovervel.
- Zwarte stift en pen (voor details)
- Optioneel: 1 extra kleur stift voor accenten

Hoe begin je?


Stap 1. Draai het papier een kwartslag. Door dat te doen zet je je tekstverwerkings brein uit en je creatieve brein aan. En dat heb je nodig voor deze fase.

Stap 2. Start met de titel bovenaan. Zet een timer voor 5 minuten en ga tekenen. Tip: Beantwoord vragen als Hoe ziet dit project eruit? Wie spelen er een rol? Wat moet er gedaan worden? Hoe gaan we dat doen?

Je mag tekenen en schrijven. Het liefst in combinatie met elkaar. Gebruik icoon achtige versimpelde afbeeldingen. Een rondje met een omgekeerde u is een persoon. Meer van dat soort rondjes+U’s vormen een team. De baas heeft een stropdas om (vraag me niet waarom?). Een doel is een vlaggetje (misschien op een berg). Etc. Laat je creativiteit de vrije loop.

Stap 3. Als het belletje gaat kijk je naar het resultaat. Doe het liefst een stapje achteruit. Maak eerst een klein ommetje naar toilet of koffieautomaat.

Stap 4. Wat valt je na je korte ommetje op? Waar heb je vraagtekens? Wat is al wel helder? Die afstand nemen is belangrijk; je ziet het helderder als je er even niet mee bezig bent.

Stap 5.
Vul aan wat je mist. Breng accenten met kleur en dunnere pen aan. Als je het echt niet weet, kun je er een actie aan verbinden of je kunt het bespreken met teamleden.

Stap 6.
Nu maak je de tekening “af”. Een trucje in de tekenwereld is om een tekening af te maken door er een rand/lijn omheen te zetten (een kader). Doe dat het liefst met een kleur; een zwarte rand ziet eruit als een rouwrand. Zet er ook een datum bij.

Stap 7.
Laat hem in het zicht hangen. Vul geregeld aan. Het kan best zo zijn dat je hem een keer opnieuw gaat tekenen, als hij te rommelig wordt, zodat het je overzicht belemmert.

Door hem op te hangen, gaan anderen er ook op reageren. En dat levert weer goede informatie op. Niet dat ze altijd gelijk hebben, maar het kan interessante discussies opleveren. Vragen die je er bij kunt stellen zijn: Komt dit overeen met jouw beeld? Zijn er nog dingen die je mist?’

Waarom werkt dit wel?

In plaats van je rationele brein aan te zetten, ben je op een meer Intuïtieve manier aan de slag gegaan. Vervolgens komen er andere gedachten in je naar boven. Dan kun je links leggen wat je nog niet kunt rationaliseren. Dat komt achteraf wel, daar zijn wij mensen heel goed in. Daarnaast haal je het probleem/de uitdaging uit je hoofd en zet je het op papier. Door het ergens vast te leggen, ontstaat er ook weer meer rust in je hoofd. Je houd hierdoor het overzicht.

Waarom lukt het minder makkelijk zonder tekening?

De tekening is een visueel anker. Ons brein verwerkt veel liever visuele dan tekstuele prikkels. We verwerken visuele content 60.000 keer sneller dan tekstuele content. En we onthouden het beter. Door het te tekenen en op te hangen blijft het als het ware op je ‘inwerken’ en bedenk je na een tijdje vanzelf oplossingen voor de lastigere vraagstukken in jouw project. Ga je ermee aan de slag? Schrijf hieronder in een reactie hoe het jou geholpen heeft.


Door: Debbie van Steenpaal.
Debbie een visueel facilitator; ze zet tekenen in om groepen en individuen van de denkstand in de actiestand te krijgen.

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten