Zit jij veel voor je werk? ga afwisselend staan-zittend werken!

Gepubliceerd op 25 April 2019

Zitten is het nieuwe roken. Maar wie zit er tegenwoordig niet veel achter een laptop te werken? Tenzij je een fysiek beroep hebt (tuinman, bouwvakker..) kun je bijna niet anders dan dat je óf veel zit, óf veel staat op een dag. Gelukkig zijn er veel handige oplossingen, zoals bureaus waar je ook aan kunt staan. Wissel staan en zitten regelmatig af en je komt veel lekkerder je werkdag door! 
 

Minder rugpijn

Het is goed voor je rug. Als je veel zit, leun je vaak voorover om te schrijven of te typen. Hierdoor ontstaat er spanning in je nek en schouders met rugpijn als gevolg. 

Wissel veel zitten daarom regelmatig af met staan door aan een sta-bureau te werken. Je voelt je energieker en soepeler en kunt je werk beter volhouden. 

Meer concentratie  

Als je een concentratiedip hebt helpt het vaak als je even een rondje loopt of op een andere manier beweegt. Maar het is niet altijd mogelijk om je werkplek te verlaten en te bewegen tijdens je werk. 
 
Als je af en toe gaat staan tijdens je werk, activeer je je lichaam weer op een andere manier. Zo blijf je scherper en kun je met meer concentratie werken. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen als je telefoongesprekken moet voeren. Ga dan gewoon even lopen in plaats van blijven zitten. 

Hoe moet je staan en zitten afwisselen? 

Werk je 8 uur op een dag? Dan is het meest ideale als je de helft hiervan staat. En dan niet van 9.00 tot 13.00 zitten en van 13.00 tot 17.00 staan. Anders ben je naast langdurig zitten ook langdurig aan het staan. Het is namelijk niet de bedoeling dat je staand gaat werken, maar dit echt gaat afwisselen. 
 
Langdurig staan is niet goed voor je bloedsomloop. Bij langer dan een uur staan wordt bloed niet goed meer naar het hart gepompt en kun je opgezwollen enkels en voeten krijgen. Ook kan rugpijn ontstaan. 
 
Probeer te beginnen met 5 minuten staan per half uur en breidt dit uiteindelijk uit naar minimaal 10 minuten staan per half uur. Succes! 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play