Zo hou je inzicht in je financiële situatie

Gepubliceerd op 8 Mei 2019

Financiën: you love it or you hate it. Maar feit blijft, helemaal wanneer je als zelfstandige werkt, dat je er wel iets mee moet. Zelfs wanneer je je financiën volledig uitbesteed (wat vaak te duur is voor een eenpitter), ligt er nog steeds een deel bij jezelf. Een belangrijk onderwerp dus, waarin je veel vrijheid en zelfstandigheid kan vinden, mits je goed overzicht hebt van je eigen inkomsten en uitgaven. Read and learn en pas op, want voor je het weet vind je het leuk ;)

Waarom je financiën bijhouden?

Je weet het antwoord en je kent de belangen, maar het ook echt doen is een ander verhaal. Daar komt ook nog eens bij dat dit antwoord voor iedereen kan verschillen. De één wil meer controle, de ander wil gewoon altijd overzicht, weer een ander wil weten waarop ze kunnen besparen, weer iemand anders wil precies weten hoeveel geld er is om te investeren. Wat jouw reden ook is, inzicht zorgt hoe dan ook voor overzicht en controle. Vind daarom een manier van het bijhouden van je financiën die helemaal bij jou past, zodat het niet meer (volledig) een moetje blijft.

De mogelijkheden om je financiën bij te houden

We kennen allemaal nog wel het handgeschreven huishoudboekje van vroeger. Hier hield men precies in bij hoeveel er werd uitgegeven en hoeveel er binnenkwam. Er bestonden destijds nog geen digitale middelen om je financiën bij te houden en al het geld kwam cash binnen. Daarom was dit huishoudboekje een ideaal middel om bij te houden waar het geld heen ging. Tegenwoordig hebben we er heel wat middelen bij gekregen. Ken jij ze al?

Excel als het digitale huishoudboekje

Het bijhouden van je financiën in Excel is vergelijkbaar met het handgeschreven huishoudboekje. Je houdt hier zelf volledig bij wat je inkomsten en uitgaven zijn. Ben je handig bent met Excel en de formules, dan kun je hier echt best veel mee: 

-       Wat je kunt sparen
-       Wat je kunt besteden
-       Wat de verwachtingen zijn voor de komende maanden
 
Met het bijhouden van je financiën in Excel, heb je zelf volledige controle over wat je neerzet, wat je wil berekenen en hoe je onderwerpen wil benoemen. Sla je gegevens gewoon op je harde schijf op je computer of laptop op, dan kan niemand bij jouw gegevens, ze zijn volledig van jou. Om hier alle mogelijkheden te benutten, moet je wel de formules kennen. Ook ben je hiermee gebonden aan de laptop/ computer waar dit bestand staat opgeslagen (behalve als je met een cloud werkt). 
 
Wat ik zelf een groot voordeel vind van Excel, is dat ik alles zelf moet invoeren. Waar andere mogelijkheden je financiën importeren vanuit bijvoorbeeld je bankgegevens, kan Excel dit niet. Ik word hierdoor wel veel bewuster van mijn inkomsten en uitgaven.

Je eigen bank app

Wil je wel precies weten wat erin komt en eruit gaat, maar verder wil je niet allerlei financiële zaken bijhouden? Gebruik dan je eigen bank app op een net wat intensievere manier. De app van de ASN Bank categoriseert bijvoorbeeld je inkomsten en uitgaven en je maakt hier je eigen aanpassingen op. Op deze manier hou je bij wat je uitgeeft aan welke categorie (vaste lasten, boodschappen, investeringen, verzekeringen, leuke dingen, eigen ontwikkeling), zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen.

Gratis online huishoudboekjes

Het handgeschreven huishoudboekje heeft voor veel inspiratie gezorgd, want tegenwoordig zijn er voldoende digitale huishoudboekjes te vinden. Deze apps werken vaak samen met je bank, zodat je makkelijk je financiën kan importeren en categoriseren. Ook heb je de mogelijkheid om een budget op te stellen per categorie, zodat je precies kan bijhouden of dit budget realistisch is. Op deze manier dwing je jezelf om na te denken over wat jij realistisch en redelijk vindt qua uitgaven én kun je jezelf checken of dit ook lukt. Ook bieden deze huishoudboekjes de mogelijkheid om jouw gegevens te vergelijken met vergelijkbare personen, waardoor je weet hoe je staat ten opzichte van het gemiddelde.

Betaalde online huishoudboekjes

De gratis huishoudboekjes zijn meestal de light versies van de betaalde versies. Als je al wat verder gevorderd bent in het bijhouden van je financiën, bieden de betaalde varianten leuke opties. De extra’s bovenop de mogelijkheden van de gratis versies: je kunt rapportages draaien, volledig je categorieën en subcategorieën beheren en vooruitblikken op de toekomst.

Wil je sparen? Maak het leuk voor jezelf met spaardoelen

Wat zijn jouw financiële plannen? Wil jij misschien wel een huis gaan kopen, een opleiding gaan doen of wellicht wel een mooie reis maken? Maak een spaardoel voor jezelf. Vaak hebben bank apps de mogelijkheid om een spaardoel in te stellen op je eigen spaarrekening, die je ook nog eens zelf een naam kunt geven. Hier kun je precies bijhouden hoeveel je nog nodig hebt.

Krijg inzicht in jouw financiële situatie

Dit zijn allemaal mogelijkheden om meer inzicht, overzicht en controle te krijgen over je eigen financiën. Hopelijk geeft dit jou de ruimte om je eigen financiën te beheren en belangrijker: om de uitgaven te realiseren die jij belangrijk en reëel vindt voor jouw levensstijl.
 
Voordat je hier mee begint en meer inzicht krijgt, wat denk jij waar je meer geld aan uitgeeft? Je boodschappen, leuke dingen of wellicht wel je kleding en schoenen aankopen? Check dan eens of het ook klopt wat je denkt, want vaak zitten we er nog wel eens naast wanneer het om onze financiën gaat.
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play