Terug

Aandachtspunten bij het kiezen van een freelancer

Ben jij op zoek naar een freelancer? Als je een opdracht plaatst, krijg je vaak veel reacties. Zeker als het een opdracht is op het gebied van bijvoorbeeld schrijven of ontwerpen. Waar let je dan op bij het kiezen? En wat zijn de valkuilen?

De prijs: doorslaggevend?

Veel opdrachtgevers zijn geneigd om uit de virtuele stapel reacties de goedkoopste freelancer te kiezen. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld een tekst laten schrijven denken veel mensen: dat kan toch iedereen? 

Voor het schrijven van bepaalde teksten is inderdaad minder kennis en ervaring nodig dan voor andere. In dat geval kan je wat meer letten op de prijs. Maar wees wel altijd kritisch. Anders wordt het een gevalletje van het welbekende ‘goedkoop is duurkoop’. 

Check voorbeelden van werk

Stuurt de freelancer een voorbeeld van eerder werk mee? Of een link naar een online portfolio? Kijk daar dan altijd serieus naar. Sommige opdrachtgevers willen snel een freelancer aan het werk zetten. Ze lezen dan alleen het bericht of de e-mail en kijken niet verder. Of stellen geen aanvullende vragen. Een freelancer zegt wel dat hij ervaring heeft met bepaalde onderwerpen of technieken, maar is dat echt wel zo? En hoeveel eigenlijk? 

Daarnaast geeft het online portfolio van bijvoorbeeld een freelance tekstschrijver ook een goed beeld van de schrijfstijl of -stijlen. Ervaren tekstschrijvers kunnen hun stijl aanpassen aan die van een opdrachtgever. Maar als de stijl van een voorbeeldtekst jou aanspreekt, weet je zeker dat deze freelancer dat in ieder geval kan. Ook is het handig bij de verdere communicatie over je opdracht, omdat je naar die voorbeeldtekst kan verwijzen.

De deadline

Zorg dat je duidelijk aangeeft wat de deadline is van je opdracht. En zorg dat je ook zeker weet dat de freelancer die je kiest, zich daaraan kan houden. ‘Zo snel mogelijk’ is een rekbaar begrip. Het betekent voor de een ‘binnen twee dagen klaar’ en voor de ander ‘binnen een maand af’. Als jij verwacht dat de opdracht binnen een week af is en de freelancer heeft pas over twee weken tijd voor je, dan gaat het niet werken. 

Geef de deadline dus duidelijk aan in de opdrachtbeschrijving. En vraag het na bij de freelancer(s) die je op het oog hebt. Niet elke freelancer leest elke opdracht even zorgvuldig voordat die reageert. En even navragen hoe de freelancer omgaat met deadlines, is ook een goed idee. Deadlines zijn niet voor iedereen even heilig. 

Nog een laatste tip: als het kan, zoek dan op tijd een freelancer. Dat voorkomt dat je gehaast moet selecteren, waardoor je misschien niet de beste keuze maakt.

Is er een klik?

Als je een freelancer inhuurt, draait het natuurlijk om het geleverde werk. Maar een goed gevoel over of een klik met de freelancer is ook belangrijk. Wat begint met één opdracht groeit soms uit tot een langdurige, prettige samenwerking tussen opdrachtgever en freelancer. Voor opdrachtgevers heeft dat het grote voordeel dat ze niet steeds op zoek hoeven te gaan naar weer een freelancer. 

Zo’n samenwerking kan eigenlijk alleen ontstaan als er vanaf het begin een klik is. Vanuit daar kan een vertrouwensband groeien. Je weet wat je aan elkaar hebt en je freelancer heeft aan een half woord genoeg. Kijk dus bij het kiezen van een freelancer niet alleen naar skills, ervaring en prijs, maar ook of je iemand mag.

 

Geschreven door: Yvonne Horsselenberg

Yvonne Horsselenberg is freelance tekstschrijver, content creator en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites en nieuwsbrieven, artikelen voor vakbladen en online nieuwssites, en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten