Terug

Arbowet en freelancers: dit moet je weten

Als je als freelancer bij een opdrachtgever aan de slag bent, werk je waarschijnlijk met collega’s die in vaste dienst zijn. In de kantine of bij de koffieautomaat hoor je ze praten over weekenden die altijd te snel gaan, vervelende managers en het wel een wee van andere collega’s. Maar op een gegeven moment gaat het vast een keer over de Arbowetgeving. Wat heb jij daar als freelancer of zzp'er eigenlijk mee te maken?

Veiligheid voorop In ons land zijn zaken rondom veiligheid meestal goed geregeld. Daarom is een groot deel van de Arbowet ook van toepassing op jou als freelancer of zzp’er. Sterker nog: op een werkplek gelden voor freelancers en zzp'ers dezelfde arboregels als voor vaste werknemers. Om risico's te beperken en te voorkomen, moet ook jij je dus houden aan regels en voorschriften op het gebied van bijvoorbeeld de gezondheid en veiligheid van jouzelf en anderen. Voorbeelden hiervan zijn regels rond lawaai, persoonlijke beschermingsmiddelen, werkzaamheden die je uitvoert op grote hoogte en over het veilig omgaan met elektriciteit en gevaarlijke stoffen.

Arbocatalogus Soms zijn er extra of juist minder regels voor freelancers en zzp'ers. Deze en andere voorschriften vind je in de arbocatalogus van de branche waarin je werkt. Lees je dus altijd goed in, zodat je weet welke regels voor jou wel of juist niet gelden. Bedrijven zijn overigens verplicht om ingehuurde freelancers en zzp'ers even goed te beschermen tegen arbeidsrisico's als al het andere personeel.

Wanneer moet/mag je werken Wil jij net als je collega’s die in loondienst zijn, lekker om stipt vijf uur naar huis? Of wil je juist flink wat extra uren draaien onder het mom van ‘uurtje-factuurtje’? Soms val je als freelancer of zzp’er onder de arbeidstijdenwet. Is jouw opdrachtgever echt ‘de baas’ en is er sprake van een gezagsverhouding? Dan moet je je net als het vaste personeel houden aan de regels van de arbeidstijdenwet. Ben je een ‘echte’ freelancer voor de wet en dus vrij om je werk te doen wanneer en hoe je wilt? Dan mag je in principe zoveel uur per week werken als je wilt. Meer weten? De overheid heeft handige informatie over dit onderwerp online gezet: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/zzp

Door: Yvonne Horsselenberg Yvonne is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, artikelen voor gedrukte vakbladen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten