Arbowet en freelancers: dit moet je weten

Gepubliceerd op 30 Augustus 2018

Als je als freelancer bij een opdrachtgever aan de slag bent, werk je waarschijnlijk met collega’s die in vaste dienst zijn. In de kantine of bij de koffieautomaat hoor je ze praten over weekenden die altijd te snel gaan, vervelende managers en het wel een wee van andere collega’s. Maar op een gegeven moment gaat het vast een keer over de Arbowetgeving. Wat heb jij daar als freelancer of zzp'er eigenlijk mee te maken?

Veiligheid voorop
In ons land zijn zaken rondom veiligheid meestal goed geregeld. Daarom is een groot deel van de Arbowet ook van toepassing op jou als freelancer of zzp’er. Sterker nog: op een werkplek gelden voor freelancers en zzp'ers dezelfde arboregels als voor vaste werknemers. Om risico's te beperken en te voorkomen, moet ook jij je dus houden aan regels en voorschriften op het gebied van bijvoorbeeld de gezondheid en veiligheid van jouzelf en anderen. Voorbeelden hiervan zijn regels rond lawaai, persoonlijke beschermingsmiddelen, werkzaamheden die je uitvoert op grote hoogte en over het veilig omgaan met elektriciteit en gevaarlijke stoffen.

Arbocatalogus
Soms zijn er extra of juist minder regels voor freelancers en zzp'ers. Deze en andere voorschriften vind je in de arbocatalogus van de branche waarin je werkt. Lees je dus altijd goed in, zodat je weet welke regels voor jou wel of juist niet gelden. Bedrijven zijn overigens verplicht om ingehuurde freelancers en zzp'ers even goed te beschermen tegen arbeidsrisico's als al het andere personeel.

Wanneer moet/mag je werken
Wil jij net als je collega’s die in loondienst zijn, lekker om stipt vijf uur naar huis? Of wil je juist flink wat extra uren draaien onder het mom van ‘uurtje-factuurtje’? Soms val je als freelancer of zzp’er onder de arbeidstijdenwet. Is jouw opdrachtgever echt ‘de baas’ en is er sprake van een gezagsverhouding? Dan moet je je net als het vaste personeel houden aan de regels van de arbeidstijdenwet. Ben je een ‘echte’ freelancer voor de wet en dus vrij om je werk te doen wanneer en hoe je wilt? Dan mag je in principe zoveel uur per week werken als je wilt.
Meer weten? De overheid heeft handige informatie over dit onderwerp online gezet: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/zzp


Door: Yvonne Horsselenberg
Yvonne is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, artikelen voor gedrukte vakbladen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play