Terug

Wat moet je doen en weten voordat je als freelancer begint?

Normaal gesproken hou ik niet van onderbrekingen wanneer ik aan het werk ben, maar deze keer ging ik toch maar meteen antwoorden toen een kennis mij het berichtje stuurde: ‘Jij hebt toch een vertaalbedrijf?’ Meestal komt er na deze vraag en vervolg in de trend van: ‘Ik zoek namelijk iemand…’ of: ‘Ik ken iemand die een vertaler zoekt…’ En dus reageerde ik meteen. Maar zij had een heel andere vraag: ‘Ik denk erover, om ook zoiets te beginnen,’ en of ik even wat tips wilde geven. Ik vroeg haar of ze een keer wilde afspreken om er rustig over te praten, maar dat hoefde ook weer niet. Ik heb maar via de chat wat tips gegeven, maar later bleef het toch aan me knagen. Ik kreeg ineens nog een aantal punten in gedachten, die ik allemaal ook nog had willen zeggen. Als je als freelancer succesvol wilt zijn, dan ben je er alleen met een inschrijving bij de KvK nog lang niet. Er is veel te veel om in één artikel uitgebreid te bespreken, maar als je erover denkt om als freelancer te beginnen, dan maak je met de volgende punten een goede start.

Win informatie in

Verzamel zo veel mogelijk informatie over het opstarten van een onderneming. Deze informatie is allemaal op internet te vinden, bijvoorbeeld op de website van de KvK. Een paar uurtjes aan research besteden, is echt de moeite waard en voorkomt dat je later voor onprettige verrassingen komt te staan. Kijk vooral naar welke wettelijke verplichtingen je aan moet voldoen. Onderzoek ook of je een speciaal diploma of een vergunning nodig hebt om jouw beroep als zelfstandige ondernemer te mogen uitoefenen.

Bepaal wat je dienst is

Voordat je goed en wel als freelancer begint, is het zinvol om voor jezelf helder te krijgen wat je precies gaat doen. Praat met mensen die ervaring hebben in dezelfde branche. Kijk ook wat de concurrentie doet, en bedenk hoe jij je met jouw dienst van hen gaat onderscheiden. Formuleer het voor jezelf in een paar heldere zinnen, zodat je het kunt vertellen, wanneer iemand je vraagt wat je doet.

Maak een marketingplan

Als je nog geen klantenkring hebt, dan zul je actief eraan moeten werken om die op te bouwen. Bedenk wie je potentiële klanten zijn en hoe je ze gaat bereiken. Zet hiervoor concrete stappen op papier en maak een planning wat je wanneer gaat doen. Naast de bovengenoemde punten, die gewoon nuttig zijn, heb je als ondernemer ook wettelijk vastgestelde verplichtingen:

Schrijf je in bij de KvK

Misschien heb je al af en toe iets verdiend met zelfstandige werkzaamheden, en vraag je je af op welk tijdstip jij je precies moet inschrijven bij de KvK. In sommige situaties is dit niet helemaal duidelijk. Een richtlijn kan zijn:  Als je regelmatige inkomsten hebt (elke maand) Als je een (eerste) hele grote opdracht hebt Als je jezelf gaat presenteren als onderneming – je hebt een website, waar je je diensten aanbiedt of je maakt reclame Weet je het niet zeker, neem dan even contact op met de KvK en vraag om advies.

Belastingaangifte en btw

Je moet al je inkomsten opgeven bij de belastingdienst. De KvK geeft jouw inschrijving door aan de Belastingdienst. Zij zullen je dan meedelen of je ook verplicht bent om btw af te dragen. Kijk op de website van de Belastingdienst welk tarief je moet hanteren en of er andere nuttige informatie is voor jouw onderneming/situatie. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je belastingaangifte en het betalen van de belasting – ook wanneer je hiervoor een boekhouder inhuurt.

Boekhouding

Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en deze 7 jaar te bewaren. Neem hierin al je omzet op, wat je aan btw hebt berekend, en ook de kosten die je bedrijf heeft gemaakt. Open een extra bankrekening voor je bedrijf. Ook al je bankafschriften moet je 7 jaar bewaren. Dit mag trouwens allemaal ook digitaal. Je bent ook verplicht om voor alle opdrachten facturen te maken die aan de wettelijke eisen voldoen.

Uren bijhouden

Wil je gebruik maken van de Ondernemersaftrek en de Startersaftrek, dan moet je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. Dat hoeven niet allemaal daadwerkelijke werkuren te zijn. Ook alle uren die je aan administratie of promotie besteedt, aan het zoeken naar klanten of om nieuwe vaardigheden aan te leren kun je meetellen. Je moet wel kunnen aantonen wat je hebt gedaan. Neem daarom ook de uren in je boekhouding op, en wat je in die tijd hebt gedaan.

Ute de Vries Ute is een freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands, schrijver en taalcoach www.fromwordtowordtranslations.com

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten