Ben jij het ontbrekende puzzelstukje?

Gepubliceerd op 6 November 2017

Neem jij als freelancer iedere opdracht aan die je aangeboden wordt? Er zijn veel freelancers die zullen toegeven dat ze weinig of geen opdrachten “laten lopen”. Het is immers je verdienmodel en er moet hoe dan ook brood op de plank komen….toch? Dat klopt ook zeker wel, maar het woord “toegeven” is hierbij bewust gekozen. Hoewel de verleiding erg groot is, is het niet altijd verstandig om iedere opdracht aan te pakken. Je moet wel het ontbrekende puzzelstukje zijn.
 

De vergelijking die we niet willen maken

 
Hoewel de meeste freelancers deze vergelijking niet willen maken, wordt er in een freelanceovereenkomst toch een soort van werkgever-werknemer overeenkomst gesloten. Natuurlijk is de “arbeidsovereenkomst” anders ingericht en blijft de freelancer (gelukkig!) als ondernemer zelfstandig. We praten hier ook over een samenwerking. We zouden dit ook niet anders willen.
 
De overeenkomst is echter wel dat de diensten en/of de expertise van de freelancer een waardevolle invulling is waarmee in een zoekvraag wordt voorzien en dat er toch een partij is die de rekening betaald aan een partij die hiervoor de diensten verleent. Daarnaast is er nog een overeenkomst, die nog weleens voor het gemak over het hoofd gezien wordt door de freelancer…...       
 

De samenwerking die bij je past

 
In de meeste overeenkomsten is het voor een succesvolle samenwerking van groot belang dat de partijen bij elkaar passen. Dit wordt, in de honger naar succes weleens vergeten, over het hoofd gezien of gewoon genegeerd. Je wilt graag veel omzet, veel opdrachtgevers en een goed belegde boterham verdienen.
 
In welke branche je als freelancer ook werkzaam bent, welk product of dienst je ook aanbiedt, wat je ook maar doet, waar, wanneer, hoe….. het maakt niet uit. Je moet als freelancer precies passen bij de partij met wie je een samenwerkingsverband aangaat.
 
Je moet dit zien als een puzzel. Als een stukje niet helemaal de gewenste vorm heeft of de afbeelding niet het juiste geheel vormt, is dit niet de juiste verbinding. Bij een freelanceovereenkomst is dit niet anders.
 
Ben jij het ontbrekende puzzelstukje?
 

Criteria om een passend stukje te zijn

 
Er zijn diverse criteria die bepalen of jij het juiste puzzelstukje bent in een overeenkomst. Een freelancer die waarde hecht aan een waardevolle samenwerking zal zeker even de tijd nemen om dit voor zichzelf in te vullen en af te wegen. Vanzelfsprekend zijn deze maatstaven erg persoonlijk en zal ieder persoon andere waardes hechten aan deze maatstaven.
 
Als inspiratie hieronder een aantal voorbeelden in willekeurige volgorde:
 
  • Bedrijfskennis, met welk bedrijf ga je samenwerken? B2B of B2C? lokaal, regionaal, nationaal of zelfs internationaal? Hoe groot is het bedrijf? Hoe lang bestaat het al? Wat is de core business en hoe goed scoort het bedrijf hiermee? Wat zijn de USP’s (Unique Selling Points)? Wat is de visie en het motto van het bedrijf? Sta je hierachter? Kan je het bedrijf vertegenwoordigen?  
                                                   
  • De doelgroep. Kan je hier wat mee? Spreekt de doelgroep je aan? Wie zijn het? Zakelijk of particulier? Waar kan je deze mensen vinden? Wat is de leeftijd? Wat zijn hun interesse of overtuigingen?
 
  • De branche. Spreekt de branche je aan? Heeft het jouw interesse? Heb je al branchekennis? Is je product- of dienst kennis voldoende ontwikkeld? Moet je veel hiervoor bijleren? Wat is de concurrentiepositie? Wat zijn de brancheontwikkelingen? Hoe ziet de toekomst hierin uit?
 
  • Last but not least…..de overeenkomst zelf! Heb je hier vertrouwen in? Is deze waterdicht? Moet je hier veel voor investeren? Levert dit daadwerkelijk op wat je ervan verwacht? Heb ik hier de tijd voor? Kunnen beide partijen hun verwachtingen waarmaken? Is er een open en eerlijke communicatie? Zijn er duidelijke prijsafspraken? Zijn er nog onduidelijkheden?   Als je dit zo bij elkaar ziet, lijkt het wel een heel ingewikkelde legpuzzel van duizenden stukjes waar je veel te lang mee bezig bent om het nog interessant te vinden. In de praktijk zal dit zeker meevallen. Veel vragen zullen snel beantwoord zijn.
 

De gevolgen als je het passend maakt

 
Zoals aangegeven zit het gevaar in de honger naar succes. Een puzzelstukje dat niet past kun je wel omvormen naar een puzzelstukje dat wél past, maar aan het eind van de puzzel kom je dat ene stukje net te kort en is het eindresultaat net niet wat je ervan gehoopt had.
 
Mocht de overeenkomst net niet de juiste zijn, zal je merken dat dit veel consequenties kan hebben, ook voor een langere termijn. Je zult nét niet de kwaliteit kunnen bieden die je zou willen bieden, er kan onvrede ontstaan, je naam kan geschaad worden of (misschien wel het allerergste……..) je zou je plezier als freelancer weleens kunnen verliezen. Op dat moment zal je beseffen dat geduld een schone zaak is en je er soms sterker van wordt als je kiest om iets juist net niet te doen…… Succes met het leggen van jouw puzzel.
 
Rob van Wijk
Succes met je Zaak   
 
Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play