50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 26 Nov tot 5 Dec 2021.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Bijscholen als freelancer: welke (financiële) mogelijkheden zijn er?

Als freelancer is het van groot belang dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Zo blijft jouw bedrijf actueel en kun je je onderscheiden van jouw concurrentie op de markt. Het is daarom van belang om je te blijven bijscholen, zowel ter verdieping als ter verbreding van je kennis. Dat de investering het waard is en dat deze zich in de toekomst zal terugbetalen is je duidelijk, maar hoe kun je dit financieel gezien het beste aanpakken? Samen met Laudius zetten we voor jou als ondernemer de mogelijkheden op een rij.

Een gratis cursus volgen

Wanneer je als zzp’er wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling, vaardigheden en kennis, dan hoeft dit niet altijd geld te kosten. Zo zijn er tal van zogenaamde ‘Massive Open Online Courses’ (ook wel MOOC’s genoemd) beschikbaar waarvoor jij je gratis in kunt schrijven. Veel van dit type gratis cursussen zijn ontwikkeld door internationale topuniversiteiten.

Ook kun je gebruik maken van een door de overheid gesubsidieerd initiatief genaamd ‘NL Leert Door’. Via dit project kun je kosteloos cursussen die aansluiten op de Nederlandse arbeidsmarkt, ook als je zzp’er / freelancer bent. Bijvoorbeeld cursussen op het gebied van e-mailmarketing, het voeren van een juiste administratie of het maken van een website in Wordpress, maar ook soft skills zoals presenteren, coachen en leidinggeven. Bij afronding van de cursus ontvang je een digitaal certificaat als bewijs van deelname.

Bijscholing financieren

Heb je de behoefte om zaken bij te leren die je niet in het eerdergenoemde cursusaanbod kunt vinden, of heb je een bepaalde certificering nodig die je met een gratis cursus niet kunt behalen? Dan kun je er baat bij hebben om je bij te scholen bij reguliere opleiders. Hierbij komen echter wel kosten kijken. Gelukkig zijn er mogelijkheden om jouw bijscholing te financieren, zoals:

1) Het Leven Lang Leren Krediet. 

Het LevenLangLerenkrediet is een regeling vanuit de overheid, waarbij je een persoonlijke lening kunt aanvragen bij DUO. Je kunt dit krediet inzetten om een studie op het mbo, hbo of aan de universiteit te bekostigen. Dit krediet is aan te vragen voor de duur van de opleiding, wat vaak vier jaar is (en bij deeltijd vijf jaar). Na het afronden van je studie dien je binnen 15 jaar de lening terug te betalen. Het LevenLangLerenkrediet is beschikbaar voor mensen tot 57 jaar.

2) Transitiebudget inzetten voor je bijscholing. 

Een transitievergoeding is een vergoeding die een werkgever aan jou moet betalen bij onvrijwillig ontslag en dit via de kantonrechter of het UWV geregeld is. Dit budget kun je bruto inzetten voor scholing, zo betaal je hier geen belasting over. Wanneer je het transitiebudget op een vrije manier wil besteden, moet je hier wel belasting over betalen.

3) De studiekosten aftrekken van de te betalen belasting. 

Als zzp’er kun je jouw opleiding of cursus aftrekken op de belasting. Wanneer je de opleiding of cursus volgt voor je toekomstige beroep of functie, is het aftrekbaar op je aangifte inkomstenbelasting. Volg je de opleiding of cursus voor jouw huidige bedrijf? Dan kun je de kosten voor 37,35% aftrekken als zijnde bedrijfskosten. Ook kun je het aantal uren dat je in studie of cursus stopt voor jouw huidige bedrijf, meetellen als uren voor jouw urencriterium van 1225 uur per jaar. 

Voor zelfstandige ondernemers is het lastig om de tijd maar ook het geld te vinden om jezelf te blijven ontwikkelen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om in jezelf te investeren en toch geld te besparen!


Geschreven in samenwerking met Maxime Boven van Laudius

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten