Terug

Blijven ZZP'en of in loondienst? Een vraag in deze zware tijden

Je bent nu een aantal jaren freelancer, en je hebt al aardig wat ups en downs gehad. De coronacrisis heeft er bij je ingehakt, maar je hebt doorgezet. Je hebt hierdoor iedere maand wat omzet, wat eventueel aangevuld wordt met de TOZO-regelingDe lockdown is geen leuke tijd, je bent veel online, ‘Zoomt’ erop los en freelancer.nl bezoek je dagelijk. Maar het voelt allemaal zo leeg. Het nieuwe jaar is dan wel net begonnen, maar het is januari, grauw en donker. Geen leuke situatie hè? Helaas zijn dit de gedachten van een aantal ZZP’ers die ik ken en ik worstel ook met deze gedachten. Ben ik wel een ondernemer? Doe ik er wel genoeg aan? Ik heb deze week meer dan 50 uur gewerkt, en nog geen nieuwe klant, wat doe ik verkeerd? Nu is deze tijd uitzonderlijk, de coronacrisis raakt veel mensen. Ik en mijn mede-ZZP'ers zijn echt niet de enige. En je kunt wel heel snel in de slachtofferrol kruipen, maar doet dat je wat goed? Nee! En daarom heb ik de volgende stappen ondernomen. 

Ga na waarom je ZZP’er bent geworden

ZZP’er zijn is niet makkelijk. Maar je bent er wel aan begonnen. Waarom? Uit passie? Omdat je voor jezelf wilde werken en niet voor een baas? Omdat je dacht veel geld te verdienen? Wees eerlijk met het beantwoorden van deze vraag. En ja, dat is niet makkelijk. Maar je moet hem stellen om te zien of het nog overeenkomt met wat je nu wil.

Praat met anderen over je ZZP-bestaan

Weet je waarom je ZZP’er bent geworden? Mooi, dan heb je weer een drijfveer om verder te gaan. Maar dat kun je niet alleen. Ook al is het lockdown, je kunt nog altijd online met anderen praten over je ZZP-bestaan. En dat hoeven niet alleen mede-ZZP’ers en klanten te zijn. Maak je gebruik van de TOZO? Neem contact op met je gemeente, zij willen je ook helpen. En niet alleen om je uit de TOZO-uitkering te krijgen, maar ook om je weer aan het werk te krijgen. Misschien niet in de baan of opdracht die je nu wilt, maar je bent weer aan het werk. Je bent weer bezig. Je voelt dat je er niet alleen voor staat. En je bent ondernemend genoeg om jouw passie in de overige uren van de week op te pakken. Jouw onderneming is nog lang niet voorbij.

De hamvraag, blijven ZZP’en of in loondienst?

Blijven ondernemen met wat omzet per maand is avontuurlijk en moedig, maar je hebt ook vaste lasten. Als je vrijgezel bent is dat misschien te doen, maar wat nou als je een gezin hebt? Dan is de situatie helemaal anders. Stel jezelf de vraag waarom je ZZP’er bent geworden en ga na hoe je meer omzet kunt krijgen. Maar ga tegelijkertijd ook na wat de alternatieven zijn. Bespreek dit met anderen. Wacht niet tot het te laat is. Blijf niet koppig. Je staat er niet alleen voor. 

Cordny Nederkoorn is een software tester die met zijn testervaringen content maakt die zijn klant verder helpt met marketing, branding en sales: Create Content through Testing!

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten