Terug

Blogs schrijven lastig? Niet met deze tips!

Als freelancer of zzp’er heb je ongetwijfeld een mooie website, want je wilt dat potentiële opdrachtgevers je kunnen vinden. En kunnen lezen waarom ze jou moeten inhuren. Misschien heb je zelfs een blog op je website. Vind je het lastig om iedere keer een blogbericht te schrijven? Of wil je een weblog beginnen, maar lijkt het je veel te veel gedoe? Dan kun je vast wel wat handige tips gebruiken!

Tip 1: wees voorbereid 

Je bent niet de enige die moeite heeft om telkens een onderwerp te verzinnen of tijd vrij te maken om een blog te schrijven. Dat is dan ook vaak de reden waarom freelancers er al snel weer mee stoppen. En dat is jammer. Regelmatig een nieuwe, interessante blog op je site is niet alleen leuk voor je bezoekers. Zoekmachines houden er ook van. Inspiratie kun je helaas niet afdwingen en goede ideeën komen vaak op onverwachte momenten. Als je regelmatig in de auto of trein zit, herken je het vast wel: ineens schiet een geschikt onderwerp voor een blog je te binnen. Of je leest iets in de krant of een vakblad wat je triggert. Je denkt waarschijnlijk dat je het wel onthoudt, maar zo werkt het niet. Pak dus meteen je schrijfblok of telefoon en noteer het idee. Bij veel mensen komt de inspiratie als ze ’s avonds in bed liggen. Herkenbaar? Schrijf het snel in een paar steekwoorden op, want waarschijnlijk ben je dat perfecte idee de volgende dag weer vergeten.

Tip 2: op jacht naar een onderwerp

Als de inspiratie maar niet wil komen, vraag het dan gewoon aan anderen. Ben je bij een opdrachtgever aan het werk of zit je op een deelwerkplek? Vraag dan aan je collega’s of ze een geschikt onderwerp weten. Ook klanten of opdrachtgevers kun je gerust naar input vragen. Dat kan heel verfrissende ideeën opleveren. Ook kun je e-mailberichten als inspiratiebron gebruiken. Merk je dat je regelmatig vragen over bepaalde onderwerpen ontvangt? Dan is een blog met handige weetjes, praktische tips of jouw ervaringen over die onderwerpen beslist het overwegen waard.

Tip 3: de R van regelmaat

Waarschijnlijk ging ook jij bij je eerste blog enthousiast aan de slag. Maar na een tijdje merk je dat het meer tijd kost dan je dacht. Of de inspiratie wil steeds vaker maar niet komen. Blogs verschijnen minder frequent op je website. Opeens merk je dat het wel heel lang geleden is dat je je laatste blog publiceerde. Jammer, want het is belangrijk om regelmatig een nieuwe blog online te zetten. Een keer per maand is al beter dan niets. Want een website met blogs van meer dan een jaar geleden lijkt gedateerd. Plan het schrijven van blogs dus in je agenda. Misschien zijn er bepaalde momenten dat je net even wat meer tijd hebt. Of neem je voor elke woensdag na het avondeten er even voor te gaan zitten. Dan heb je een stok achter de deur en lukt het vast.

Tip 4: foto’s bij je blog

Met een interessante, nuttige of grappige tekst ben je al flink op weg naar je nieuwste blog. Er is nog een ding wat mist: een geschikte foto. Foto’s zijn om een aantal redenen onmisbaar bij een blog:

·      het ziet er aantrekkelijker uit ·      het is zoekmachinevriendelijk ·       je kunt er trefwoorden aan toevoegen

Tip 5: laat iemand anders schrijven

Wil je wel een blog op je website, maar zie je het toch niet zitten om zelf de teksten te schrijven? Misschien kan een vriend, je partner of iemand anders met schrijfkwaliteiten af en toe een blog voor je creëren. Dat zorgt voor variatie op je website. Ook scheelt het je veel tijd en gedoe. Ken je niemand in je omgeving die het schrijven van blogs van je kan overnemen? Die ‘iemand anders’ kan natuurlijk ook een freelance tekstschrijver zijn.   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Yvonne Horsselenberg is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, artikelen voor gedrukte vakbladen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.  

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten