Terug

All I want for Christmas is: werk

 

Je bepaalt je eigen loon, je eigen werktijden, je eigen projecten. Er zijn minder vergaderingen, minder loze gesprekken, en je hebt natuurlijk geïnvesteerd in onwijs lekkere koffie in plaats van de slappe bak die er op menig kantoor uit de machine komt. 

Freelancer zijn, heeft een hoop mooie kanten waar je het hele jaar door van kunt genieten. Van januari tot en met november in ieder geval, want in december kom je erachter wat je soms moet missen: 

Werk

Maar dat niet alleen; Er zijn geen kantoor kerstborrels, er staat geen kerstpakket voor je klaar, en als je een beetje van de feestdagen wil proeven zul je toch echt zelf wat lampjes moeten ophangen. Om maar niet te spreken over de 13e maand die nergens te bekennen is, tenzij je hem zelf uitbetaalt. 

Koddige feestjes 

De laatste maand van het jaar is voor je opdrachtgevers de tijd voor het afvinken van lijstjes, het maken van overzichten en het afronden van projecten. Hier en daar wordt er een middag vrij gepland voor een koddig sinterklaasfeest op anderhalve meter met ‘hilarische’ surprises, 

een kerstlunch met kleffe broodjes, of de eerder genoemde kerstborrel waarbij er altijd wel een collega of een baas nét even iets te ver doorslaat. 

Al met al gebeurt er dus een hoop deze maand, maar daar ben jij als freelancer dus niet bij, en op nieuwe opdrachten hoef je over het algemeen niet te rekenen. En dat terwijl december de allerduurste maand van het jaar is. Starend naar je eigen kerstboom zing je zachtjes mee met de eeuwenoude kersthit van Mariah: All I want for christmas iiiiiiiihiiiiiiiiiiisssss….. werk, tududududu. 

Zo’n maand met weinig of helemaal geen werk kan vreselijk op je gemoed werken. Dat het buiten stikdonker is de hele dag helpt ook niet echt mee. Maar treur niet te hard beste freelancer, er zijn namelijk een hoop lichtpuntjes in deze donkere maand. Als freelancer geniet je namelijk van de volgende voordelen aan het einde van het jaar. 

  • Geen lallende baas die in geuren en kleuren de meest gênante verhalen van collega’s, zichzelf of van jou in de groep gooit tijdens een eindejaarsborrel. 

  • Geen ongemakkelijke sinterklaasmiddag met flauwe gedichten en rare surprises
    van die ene collega die je eigenlijk niet mag. 

  • Geen kerstpakket met een etenswaar dat je drie jaar in de kast bewaart om het bij een verhuizing tot maar eens weg te gooien, en de zoveelste waxinelichthouder. 

  • Geen geklaag van kantoorgenoten over de kerstplanning van hun familie

  • Lekker veel vrije tijd 

Neem het er maar even lekker van 

December is dus wel degelijk ook een echte feestmaand voor de freelancer. Je weet van tevoren dat er weinig werk aankomt, dus neem het ervan. Netflix tot diep in de nacht, slaap lekker uit, ga naar buiten voor een fikse wandeling, ontbijt als een koning, oefen je kerstdiner alvast een paar keer, lees een boek. En heb je toch zin in een kerstborrel? Dan zijn er online een hoop initiatieven te vinden van freelancers die via internet met elkaar proosten. Geniet deze maand van je vrije tijd, je hebt er afgelopen jaar hard genoeg voor gewerkt. En in januari? Dan knal je lekker uitgerust het nieuwe jaar in.

 

-------------------------------

 

Mijn naam is Karin Leijen. Ik ben afgestudeerd aan de school voor journalistiek in 2005, en sinds 2007 werkzaam als freelancer. Met mijn productiebedrijf Pecto Productions voorzie ik bedrijven al jaren van (online) content.  Momenteel doe ik dit vanuit het prachtige Andalusië, met mijn vaste team aan collega freelancers in Nederland. 

Kijk voor meer info op www.pectoproductions.nl, of stuur mij gewoon een berichtje via karin@pectoproductions.nl, als je het leuk vindt om een keer online samen koffie te drinken.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten