Terug

Contractje, contractje, contractje...pas op!

Zet jezelf niet onnodig contractueel direct 1-0 achter als freelancer

‘Overeenkomst van opdracht’ staat er vaak boven, oftewel OVO. Maar eigenlijk is dat een rare naam. Want niet zelden geeft die overeenkomst je als freelancer geen enkele garantie op werk. Mijn ervaringen op dit gebied als freelancer deel ik graag met anderen.

Waarom een overeenkomst van opdracht?

Een overeenkomst van opdracht is meestal meer een raamwerkovereenkomst die beschrijft hoe langdurige samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (freelancer) geregeld wordt. Wordt er in de toekomst daadwerkelijk een opdracht gegeven, en dat is natuurlijk wel de achterliggende gedachte, dan wordt daar mee omgegaan conform de afspraken in de OVO. De manier waarop de vergoeding wordt vastgesteld ligt meestal hierin vast.  

Dikwijls wordt de OVO voorgelegd door de opdrachtgever aan de freelancer. Dat is belangrijk want daarmee kan de opdrachtgever bij de belastingdienst aantonen dat er tussen jou als freelancer en je opdrachtgever geen sprake is van een vast dienstverband. Dat verzekert hem ervan dat er geen verplichtingen zullen ontstaan t.a.v. werkgeverslasten. 

Omdat het vaak het belangrijkste doel is om dit te voorkomen, is het enigszins verleidelijk om zo’n OVO als freelancer even snel te tekenen. Maar pas op!

In de OVO staat soms nog veel meer…over relatiebeding, concurrentiebeding…etc.

Niet zelden regelen opdrachtgevers ook andere zaken in de OVO. Denk aan relatiebedingen die voorkomen dat jij in de toekomst werk voor eigen rekening en risico voor hun klanten gaat verrichten. En soms zijn er zelfs heuse concurrentiebedingen in de OVO opgenomen die het jou kunnen beletten om zelfs tot na beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst in een bepaalde branche actief te zijn. Dikwijls wordt de hoeveelheid werk die je mag verwachten niet concreet in de OVO toegezegd terwijl wel wordt verwacht dat je dit soort bedingen formeel accepteert. Daarbij bestaat het risico dat je je niet goed realiseert wat je ondertekent. En zo kan het gebeuren dat je jezelf door ondertekening ernstig beperkt, zonder dat jouw opdrachtgever je veel of zelfs maar een enkele opdracht geeft.

Freelanceovereenkomst = maatwerk

Het opstellen van een freelance contract vergt meestal maatwerk. Er zijn absoluut situaties denkbaar waarin stevige afspraken omtrent relaties en concurrenten van toepassing kunnen zijn. Maar dikwijls zijn dergelijke bedingen gewoon standaard toegepast en ontstaat er een volstrekt scheve machtsverhouding. Let dus heel goed op wat je ondertekent, wat de consequenties zijn en of de voorwaarden in lijn zijn met de aard van de samenwerking. Dat kan je veel stress en juridisch geneuzel schelen zodat je lekkerder kunt blijven freelancen.   

Door: Roel Verdonschot
www.ondernemersgevoel.nl
 
Roel is een breed inzetbare freelance tekstschrijver. Hij beschikt over inhoudelijke kennis- en adviesvaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Via de website van freelancer wil hij vooral zijn meer creatieve kant aanbieden. Dit doet hij in de vorm van het schrijven van wervende teksten zoals columns, subsidieaanvragen, ondernemingsplannen en (SEO) webteksten e.d. voor opdrachtgevers.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten