Terug

De belastingaangifte - krijg je er hoofdpijn van of is het voor jou een fluitje van een cent?

Eind april moet de aangifte inkomstenbelasting weer ingediend zijn bij de belastingdienst – voor velen een datum, waar zij tegenop zien. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor jouw eigen boekhouding en het correcte afdragen van alle belastingen. Lijkt de belastingaangifte voor jou een enorme berg, waarvan je niet weet hoe je die moet overwinnen? Dan kunnen deze tips je helpen, om het toch goed voor elkaar te krijgen.

Vraag uitstel aan

Voel je half april lichtelijke paniek opkomen, omdat je vreest dat je de belastingaangifte niet op tijd rond hebt? Dat is nergens voor nodig. Je kunt gewoon uitstel aanvragen zonder een reden op te geven. Als je dit vóór 8 mei 2021 doet, dan krijg je nog tot 1 november de tijd om jouw aangifte in te dienen. Het is wel slim om een deadline voor jezelf te bepalen, wanneer je het af wel wilt hebben, bijvoorbeeld: vóór de zomervakantie, of: binnen twee maanden. Want je wilt niet meemaken dat je half oktober weer in de stress raakt, omdat je te lang hebt gewacht. 

Schakel hulp in

Kom je er zelf niet uit, of ben je niet zeker of je alles goed hebt ingevuld, dan is het geen schande om iemand om hulp te vragen. Er zijn niet voor niets mensen die hiervoor hebben gestudeerd en die alle knepen van het vak kennen. De meeste boekhouders/accountants doen de IB-aangifte voor een klein bedrag. Zo ben je er zeker van dat alles klopt, en vaak weet hij/zij ook nog wat manieren om geld te besparen. 

Maar je kunt ook iemand uit je eigen familie of vriendenkring, die er verstand van heeft, vragen om je te helpen. Of je gaat op zoek naar een andere freelancer, die er handig in is, en spreekt af dat jij ook iets voor hem/haar doet, waar jij weer goed in bent. Via Freelancer Social kun je met andere freelancers in contact komen.

Maak een checklist

Ook als je de aangifte uitbesteedt, ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van jouw boekhouding en alle benodigde stukken. Kijk eerst, wat je allemaal nodig hebt en maak er een soort ‘checklist’ van. Verzamel dit allemaal in één map, voordat je daadwerkelijk de aangifte gaat invullen. Zo hoef je niet tussendoor steeds te stoppen, omdat je bepaalde gegevens niet bij de hand hebt.

Ook een boekhouder zal van je verwachten dat je alles netjes aanlevert, zodat hij/zij niet herhaaldelijk om ontbrekende gegevens moet vragen. In het ergste geval kunnen hiervoor zelfs extra kosten worden berekend. Een goede boekhouder gaat jou zelf al een dergelijke checklist doorgeven, zodat je weet, wat je allemaal moet opsturen.

Neem kleine stapjes

Misschien heb je wel eens deze vraag gehoord: ‘Hoe eet je een olifant op?’ Het antwoord is: ‘In kleine hapjes.’ Wanneer ik heel erg opzie tegen een grote of moeilijke klus, dan helpt het mij altijd, om er ‘behapbare stukjes’ van te maken. 

In dit geval plan ik dan letterlijk eind februari / begin maart op elke werkdag in de ochtend een half uur in voor de belastingaangifte. Elke dag doe ik maar één stap, en dan maak ik een aantekening, waar ik de volgende dag weer verder moet gaan. Zo voorkom ik dat ik in de stress raak en er een hele dag (of langer) voor moet uittrekken. 

Denk vooruit

Heb je dit jaar hoofdpijn gekregen van de belastingaangifte, en denk je: ‘Dat moet ik voortaan echt anders aanpakken!’? Doe dat dan ook! Leg alle stappen, die je dit jaar hebt moeten doen, vast en maak er een ‘stappenplan’ van, die je voor volgend jaar bewaart. Bewaar ook de boven genoemde ‘checklist’ met alle papieren/gegevens, die je deze keer nodig had. Want volgend jaar heb je precies dezelfde dingen weer nodig.

Leg alvast een aparte folder aan op je computer (of koop een documentenmap, als je je boekhouding op papier hebt) voor de aangifte van volgend jaar. Doe in de loop van dit jaar alle facturen, bonnetjes, bankafschriften etc. meteen hierin, dan hoef je voortaan nooit meer op zoek te gaan en heb je alles direct bij de hand. Neem ook alle vaste gegevens meteen hierin over, dan heb je die al voor de volgende keer. 

Als je het hele jaar door op deze manier te werk gaat, dan wordt de aangifte inkomstenbelasting voortaan echt een fluitje van een cent. 


Geschreven door: Ute de Vries

Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands
Schrijver
Taalcoach
www.fromwordtowordtranslations.comReacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten