Terug

De 3 belangrijkste freelancer trends voor 2022

 

Het nieuwe jaar is inmiddels al even begonnen en de markt voor freelancers is sterker dan ooit. Dit hebben we gedeeltelijk aan de coronapandemie te danken, want sindsdien is online communicatie en overleg de norm geworden. Tegelijkertijd is er een enorme toename aan freelancers en kan het moeilijk zijn om te blijven rivaliseren met het toenemende aantal concurrenten. Wil jij altijd een stapje voor blijven en klaar zijn voor de toekomst, dan besteed je aandacht aan de onderstaande 3 belangrijke freelancer trends voor 2022.

 

1. Van huis werken is normaal

Zelfs nu het in een aantal landen alweer toegestaan is om vanuit het kantoor te werken, kiezen veel bedrijven en werknemers ervoor om dat (gedeeltelijk) thuis te blijven doen. En als freelancer profiteer jij van deze ontwikkeling:

  • De huur van een kantoor of werkplek kun je opzeggen. 
  • Afspraken met klanten gaan steeds vaker via videochat, dus je hebt geen aparte plaats meer nodig om ze te kunnen ontvangen.
  • Werk jij van huis als freelancer, dan kun je je diensten theoretisch wereldwijd aanbieden. De grenzen zijn grotendeels verdwenen.
  • Werken van huis is goedkoper, omdat je reiskosten en huurkosten bespaart.

 

2. Het aantal freelancers neemt razendsnel toe

Er is wereldwijd een razendsnelle toename aan freelancers. Ook dat heeft gedeeltelijk te maken met de pandemie, omdat een aantal mensen hun baan zijn kwijtgeraakt en voor zichzelf zijn gaan werken. Daarnaast is het ook het juiste moment om als freelancer te beginnen, omdat alle middelen beschikbaar zijn en de tijdgeest er ideaal voor is.

Deze toename aan freelancers zorgt ook voor strenge concurrentie, dus als jij een kans wilt maken, moet je je onderscheiden van de rest. En het beste doe je dat direct, zodat je niet achterblijft, maar juist voor blijft lopen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

  • Dit is het moment om je ergens in te specialiseren, om een training te volgen of een certificatie te halen. Zorg ervoor dat je een aantal unique selling points kunt laten zien waar niemand anders aan kan tippen.
  • Het is ook belangrijker dan ooit voor freelancers om een goede marketingstrategie op te zetten. Promoot jezelf via sociale media, werk aan SEO, stel een goede portfolio samen en bouw een sterk netwerk op.
  • Probeer een aantal klanten te vinden waarbij je kunt werken op projectbasis. Deze nemen contact met je op als ze je nodig hebben en maken je inkomsten zekerder.

 

3. Investeer tijd en moeite in je LinkedIn profiel

Het is al langer duidelijk dat sociale media belangrijke kanalen zijn om meer bekendheid mee te vergaren, maar LinkedIn is enorm in opkomst. Het wordt gebruikt voor het adverteren van freelancewerk en als jij een goed profiel hebt, dan word je ook gevonden. In sommige branches wordt een duidelijke en indrukwekkende LinkedIn-pagina als veel overtuigender gezien dan een Facebook-pagina, Instagram-account of YouTube-kanaal. Daarbij is het een community met professionals, wat direct al duidt op kwaliteit en betrouwbaarheid.

Een goede LinkedIn-pagina heeft een mooie banner, een goede aanhef, een gedetailleerde en duidelijke omschrijving, een duidelijke lijst met vaardigheden en ervaring en er wordt regelmatig een update geplaatst. Je zult zien dat deze pagina als een visitekaartje of een brochure gaat werken; het is als een dynamische advertentie in de Gouden Gids. Er is geen beter sociaal mediakanaal om jouw vakkundigheid en deskundigheid mee te promoten dan een community waar professionals, carrières en werkaanbod centraal staan.

 

Bereid je voor op de toekomst

Als jij als freelancer inspeelt op de toekomst, dan heb jij altijd een streepje voor op je concurrenten die dat niet doen. En aangezien dit soort taken regelmatig verwaarloosd worden, zijn dit punten waar jij grote winst kunt behalen. Verdiep je in de trends in jouw branche, stel je daarop in en je zult zien dat jij een speler wordt om rekening mee te houden.

 

-------------------------------------------------

 

Janneke Mol

SEO copywriter, translator, language tutor

Janneke Mol Language Solutions

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten