De drie grootste voordelen van freelancer zijn

Gepubliceerd op 2 Oktober 2019

Gefeliciteerd! Je hebt (bijna) de stap genomen om optimaal van je vrijheid te genieten, te doen wat je leuk vindt én meer geld te verdienen. Jij kiest er namelijk voor om te freelancen. Freelancer zijn heeft een heleboel voordelen (bijvoorbeeld: eigen baas zijn!). Wij hebben de 3 grootste voordelen voor je op een rijtje gezet.1. Money, money, money

Als freelancer heb je minder zekerheid als het om je inkomen gaat. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het werven van opdrachten, opbouwen van pensioen en afsluiten van verzekeringen. Het voordeel hiervan is dat je als freelancer gebruik maakt van fiscale aftrekposten om deze risico’s te compenseren.

Heb jij als beginnend freelancer bijvoorbeeld meer dan 1.225 uur in je eigen onderneming gestoken? Dan kun je aanspraak maken op zelfstandigen- en startersaftrek. Door deze aftrekposten kan het bedrag waar je belasting over betaalt flink meevallen en dat is goed nieuws. Let dus goed op dat je je uren bijhoudt! 

2. Als freelancer kies je voor vrijheid

Wil jij je kinderen elke dag van school halen? Of vijf keer per jaar op vakantie? Als freelancer kun je zelf je tijd helemaal inplannen. Je zit nooit meer op de klok te kijken of het al vijf uur is. Jij kiest namelijk wanneer je productief werkt en wanneer je vrij bent. Heerlijk, toch?

Bedenk wel dat als jij niet werkt, er dus ook geen geld in het laatje komt. Deze vrije uren ‘betaal’ je uit eigen zak en daarom is het extra belangrijk dat je overzicht houdt op je financiën. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven die hier een oplossing voor bieden, zoals Tellow, een gemakkelijke boekhoudtool freelancers. Met Tellow heb je altijd en overal inzicht in je financiële administratie.

3. Je doet iets dat je echt leuk vindt

Voorbij zijn de dagen dat je baas - net voordat je naar huis wil gaan - nog een paar taken jouw kant op gooit. Als ondernemer ben je vrij om de dingen te doen waar jij zelf ‘ja’ tegen zegt. Eerlijk is eerlijk: in het begin kan het hard werken zijn en betekenen dat je ‘ja’ moet zeggen tegen opdrachten of klanten die je helemaal niet zo leuk vindt. 

Als je blijft doen waar je goed in bent, stromen de opdrachten hopelijk gauw binnen. Als je eenmaal meerdere opdrachtgevers hebt, heb je de luxe om te kiezen voor de leukste opdrachten en klanten. Hou je van afwisseling? Of kies je liever voor een langere klus? Het kan allemaal - jij bent de baas! Natuurlijk blijven er ook als freelancer klusjes liggen waar je niet altijd blij van wordt, maar voor het allersaaiste (de administratie) is er in elk geval een oplossing.  
Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play