Ze droeg kleding van de grootste designers, liep exclusieve feestjes plat, vloog in privéjets en begaf zich dagelijks tussen de ‘Rich and Famous’. In de nieuwe Netflixserie ‘Inventing Anna’ wordt het waargebeurde verhaal vertelt van Anna Sorokin (alias Anna Delvey), een rijke Duitse erfgename die een luxeleventje leidde in Amerika.
In datzelfde Amerika knalde ‘de nieuwe Steve Jobs’ Elizabeth Holmes bijna van succes uit elkaar met haar nieuwe technologie om bloed te testen. In haar bedrijf Theranos gaf ze rondleidingen aan Henry Kissinger (de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken) en de huidige president Joe Biden. Ze stond op de cover van Forbes magazine en op het hoogtepunt werd de waarde van haar bedrijf geschat op 10 miljard dollar! Wat deze twee dames gemeen hebben, behalve dan hun gigantische succes?
Het zijn allebei oplichters.
In de Verenigde Staten is het een gevleugelde uitspraak ‘Fake it till you make it’, met andere woorden, ook al kun je iets niet, dan doe je net alsof. Of in simpel Nederland: met een grote bek kun je best wel ver komen. Maar is dat wel zo, en zo ja, hoe kan het jou als freelancer dan helpen?
Ja. Door net te doen alsof, kun je een heel eind komen. Maar dan moet je dat wel op de juiste manier toepassen. Het succesvol gebruiken van ‘Fake it till you make it’ gaat niet zozeer om het voor de gek houden van anderen, maar juist om het voor de gek houden van jezelf. Huh? Waarom zou je jezelf voor de gek houden? Het antwoord is: zelfvertrouwen.
Wanneer je in een situatie komt waar je jouw verhaal iets aandikt of met iets meer zelfvertrouwen vertelt dan je eigenlijk hebt, dan onthouden je hersenen het zelfverzekerde gevoel. Daardoor groeit je zelfvertrouwen elke keer een beetje.
Een voorbeeld: Je wilt als freelancewebsitebouwer graag een opdracht binnenhalen waarbij de klant niet alleen jouw skill nodig heeft, maar ook nog iets extra’s van je vraagt. ‘Kun je naast het maken van mijn website ook mijn instagrampagina bijhouden?’. Ook al heb je bijna geen ervaring met Instagram zeg je in dit geval misschien wel ‘ja, natuurlijk!’ Daardoor krijg je de opdracht en voel jij je weer een stukje zekerder bij het zoeken van nieuwe opdrachten.
Dat jij nog moet uitzoeken hoe Instagram precies werkt, hoeft je klant natuurlijk niet te weten. Als de opdracht uiteindelijk maar goed wordt uitgevoerd. Naast dat je zelfvertrouwen is gegroeid ben je uitgedaagd om een nieuwe skill onder de knie te krijgen en is je cv weer verder uitgebreid.
Denk erom dat de lijn tussen een beetje bluffen en liegen dun is. Je verhaal iets aandikken kan je een hoop opleveren, maar liegen kan je helemaal kapot maken. Elizabeth Holmes moet mogelijk miljoenen terugbetalen en hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van 20 jaar. Anna Sorokin zat 4 jaar vast en verkocht haar verhaal aan Netflix van achter de tralies. Inmiddels is ze weer op vrije voeten.
---------------------------
Mijn naam is Karin Leijen. Ik ben afgestudeerd aan de school voor journalistiek in 2005, en sinds 2007 werkzaam als freelancer. Met mijn productiebedrijf Pecto Productions voorzie ik bedrijven al jaren van (online) content. Denk daarbij vooral aan het maken van video’s en het schrijven vanteksten. Momenteel doe ik dit vanuit het prachtige Andalusië, met mijn vaste team aan collega freelancers in Nederland.
Kijk voor meer info op www.pectoproductions.nl, of stuur mij gewoon een berichtje via karin@pectoproductions.nl, als je het leuk vindt om een keer online samen koffie te drinken.
Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.