Terug

De kracht van een goede briefing

De kracht van een goede briefing

Voor een freelancer is niets zo vervelend als tijd en moeite in een opdracht steken en er vervolgens achter komen dat de opdrachtgever iets heel anders bedoelde. En voor een opdrachtgever is het ontzettend vervelend als blijkt dat de freelancer iets anders heeft gecreëerd dan hij voor ogen had.
Kortom: een goede briefing is belangrijk. Een freelancer zal zelf al het een en ander willen weten, maar ook als opdrachtgever kun je hier een actieve rol in nemen. Leun dus niet achterover, maar zet voor jezelf helder op een rij waar je precies naar op zoek bent.

Zet op papier wat je precies wilt

Wat wil je echt? Een freelancer kan pas écht een goede opdracht uitvoeren als jij precies weet wat je wil, anders kunnen verwachtingen niet worden waargemaakt. Als een tekstschrijver in gedachten heeft dat er 5 pagina’s geschreven moeten worden en jij denkt dat dit er 7 zijn, dan gaat het mis. Wees duidelijk. Communicatie is hierbij echt key!
Zet je verwachtingen daarom letterlijk op papier en het liefst zo uitgebreid mogelijk. Beantwoord vragen als: Wat is het doel van de opdracht? Wat verwacht je van de freelancer? Wanneer is een opdracht voor jou geslaagd?
Wil je juist dat de freelancer zelf het initiatief neemt en zijn of haar creatieve brein op de opdracht loslaat? Dat kan, maar maak dat dan ook duidelijk.

Voor wie is de opdracht bedoeld?

Als jij jouw doelgroep niet helder hebt, hoe kan de freelancer dan een website bouwen of goede tekst schrijven die jouw doelgroep aanspreekt? Een freelancer wil weten wat hij moet doen en voor wie. Als je dit nog niet duidelijk hebt, denk hier dan eerst goed over na voordat je een freelancer inschakelt. Denk aan geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, interesses...

Wanneer moet het klaar zijn?

Je kunt er niet altijd van uitgaan dat een freelancer direct met je opdracht aan de slag kan en het binnen een week af heeft. Hij of zij heeft ook te maken met andere opdrachtgevers, lopende opdrachten en deadlines. Bespreek dus goed welke tijdsplanning je in gedachten hebt.
Dit geldt ook voor het budget. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over om problemen achteraf te voorkomen. Hierbij komt het belang van een goede opdrachtomschrijving extra naar voren. Als er achteraf toch sprake is van meerwerk omdat dit vooraf niet goed gecommuniceerd is, heeft dat uiteraard invloed op de planning en het budget.


Liz Huisman

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten