De prijs van een freelancer

Gepubliceerd op 27 September 2016

‘Je mag best een beetje hoog inzetten’ is een veelgehoord advies, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De angst om een opdracht niet te krijgen, de angst voor confrontatie, het kan allemaal in de weg staan.

Te hoog
Ik kan niet van mezelf zeggen dat ik een expert ben: ik ben nu ruim een half jaar een freelancer en ik heb nog niet heel veel onderhandeld. Maar het is wel belangrijk voor me. Het belangrijkste incident gebeurde naar aanleiding van een advies van Starters Magazine, waar ik ook over schreef in mijn vorige blog: zij maakten een berekening van een honorarium, gebaseerd op een aantal aannames, en dat kwam neer op 44 euro. In combinatie met het veelgehoorde advies besloot ik hoog in te zetten. En ik kreeg de opdracht niet. Toegegeven, andere factoren speelden waarschijnlijk ook mee, dus ik kan niet met zekerheid zeggen dat het de doorslaggevende factor was, maar ik kreeg te horen dat ze mijn vraagprijs hoog vonden.

Er speelt volgens mij een verschil mee tussen de opdrachtgever: een groot bedrijf of een individu. Als een persoon werkt voor een groot bedrijf, dan zal hij eerder geneigd zijn om te kijken naar een honorarium dat een redelijk gemiddelde is voor een bepaalde arbeidsgroep. Een individu die een-op-een praat, doet mijns inziens meer moeite om de scherpste prijs te vinden.

Advies
Er zijn verder een hoop goede tips te vinden, daar zal ik niemand mee vervelen. Zie bijvoorbeeld deze tips van Intermediair of – ook interessant – de andere kant van de zaak op de MKB Servicedesk.

Of check de rubriek ‘Verdien ik wel genoeg?’ van de Volkskrant waar soms grimmige verhalen voorbijkomen, zoals van een freelance journaliste die fulltime werkt voor 1040 euro per maand: “Ze zou het niet moeten pikken, vindt Claire, maar ze accepteert het omdat ze vreest dat ze anders geen klussen meer krijgt.” Claire krijgt terecht het advies om commerciëler te gaan denken, maar niet naïef te zijn.
Het meest vermakelijke advies vond ik in een artikel op datzijnmijnwoorden.nl over dat freelancers zich niet op het uurtarief moeten richten. Terecht, want ik denk ook dat freelancen een hoop positieve ontwikkelingen met zich mee brengt die niet in het tarief te zien zijn. Maar het artikel neemt vervolgens een minder positivistische wending en het vertelt dat, hoewel de auteur van het geestdriftige stuk zich een goed uurloon kan veroorloven, de meeste freelancers voor bodemprijzen moeten werken. Niet aan geld denken is in zo’n geval een luxe die alleen mensen met geld zich kunnen veroorloven. De naam van de site is dus zeer terecht.

Komende tijd
Onderhandelen gaat in de komende tijd waarschijnlijk voor mij een nog belangrijkere rol spelen. Dat heeft te maken met tips nummer 7 en 8 van deze lijst: bouw gestaag aan een goed imago en verhoog de prijs voor betaalde klanten. Ik heb na een paar maanden freelancen de fout gemaakt door te weinig naar nieuwe opdrachtgevers te zoeken. Dus toen er bij twee toenmalige opdrachtgevers problemen waren, kwam ik in de knel. Toen heb ik verder gezocht, en dat had succes. Ik ben van plan om te blijven zoeken, mijn expertise op te krikken en, wanneer mogelijk, opnieuw te onderhandelen met opdrachtgevers als ze tevreden zijn met de kwaliteit van mijn werk.

Dat is volgens mij een van de positieve ontwikkelingen waar freelancen voor zorgt: het dwingt tot zelfverbetering. (Als extraatje: dit cv zou ‘het slechtste cv ooit’ zijn. Het heeft niet heel veel met dit artikel te maken, maar het is wel heel grappig. De maker schrijft dat zijn taken als ‘Telephone guy’ waren om ‘te doen alsof hij aan de telefoon zat’ en ‘proberen uit te vinden wat het bedrijf deed en wat hij zou moeten doen’. En ‘zich verstoppen’.)


Door: Alexander Leeuw
https://depaljas.wordpress.com/ 
www.alexleeuw.nl

Alexander is een onderzoekende en flexibele journalist en fotograaf. Hij heeft niet alleen een alfa- maar ook een bètakant, dus schrijven over technische onderwerpen is voor hem geen probleem. Fotograferen doet hij al van kinds af aan.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play