Terug

De Tozo regeling is aangepast

Veel freelancers gaan een onzekere tijd tegemoet. Velen zullen last hebben van een flinke omzetdaling. Gelukkig zorgt de Tozo regeling ervoor dat veel freelancers toch nog een vergoeding ontvangen. Onlangs zijn de regels hiervan weer aangepast. Lees hieronder alle in’s en out’s op een rij.

Gemeenten nemen besluiten

Nu alle regels en voorwaarden vast staan voor Tozo, kunnen gemeenten beschikkingen afgeven en besluiten nemen over de binnengekomen aanvragen. Veel voorschotten zijn inmiddels al uitgekeerd en worden nu formeel afgehandeld. Het kan zijn dat je hier een afwijzing van krijgt, waardoor je het voorschot terug zult moeten betalen. Je kunt vanaf nu wel bezwaar aantekenen tegen beslissingen die zijn genomen.  

Langer recht op Tozo

In principe zou Tozo alleen aangevraagd kunnen worden in de maanden maart, april en mei. Inmiddels is deze regeling verruimd en worden de maanden juni, juli en augustus hier ook aan toegevoegd. De regel blijft nog steeds dat er maximaal 3 maanden gebruik gemaakt kan worden van Tozo. Je kunt echter zelf kiezen in welke maanden van deze periode je hiervan gebruik maakt. Je zult deze aanvraag voor 1 juni moeten indienen.   

Hoe wordt het inkomen berekend?

Er was veel onduidelijkheid over wanneer een betaling meegerekend werd als inkomen. Deze regel is nu aangescherpt. Wanneer je de opdracht uitgevoerd hebt voor de maand waar je een aanvraag voor doet, telt deze niet mee als inkomen. Ook niet als de factuurdatum de datum van de aanvraag ligt. Wanneer je een opdracht uitvoert in de periode van je aanvraag, telt dit bedrag wel mee als inkomen. Ook als de factuurdatum buiten de aanvraag ligt. Onze partner PZO heeft de de meeste gestelde vragen voor jullie op een rij gezet. Je leest hier hoe je je inkomen kunt berekenen en wat alle eisen zijn.   

Helaas niet voor iedereen

Helaas zijn er nog veel freelancers die geen of maar deels gebruik kunnen maken van deze regeling. Dit zijn bijvoorbeeld freelancers die het urencriterium niet halen, grenswerkers of AOW’ers. Ook voor deze groepen wordt hard nagedacht voor een oplossing. Je leest er hier meer over.

PZO is een belangenorganisatie voor freelancers. In deze crisistijd hebben zij nauw contact met de overheid om regelingen voor freelancers en ondernemers te verbeteren. Omdat zij als eerste op de hoogte zijn van wijzigingen van wetgevingen, zullen zij jullie via deze weg op de hoogte houden. Mocht je vragen hebben over wetgevingen? Stel ze hieronder!

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten