Terug

De 5 grootste obstakels voor freelancers (en hoe je deze oplost)

 

 

Waarom is het zo dat sommige freelancers met twee vingers in hun neus een succesvol bedrijf runnen terwijl anderen de agenda maar niet gevuld krijgen? Dat komt doordat succesvolle Zzp'ers weten wat hun grootste obstakels zijn en hoe ze deze moeten overwinnen. De meeste freelancers komen één of meerdere van de onderstaande situaties tegen terwijl ze er naar streven succesvol te worden. Hier vind je daarom niet alleen informatie over welke problemen dat zijn, maar ook hoe je ze oplost.

 

Je leeft van klus tot klus

Een groot probleem onder freelancers is dat ze niet weten waar hun volgende klus vandaan moet komen. Ze leven letterlijk van klus tot klus, hopend dat er weer iemand is die contact met ze opneemt en er weer iets in de agenda gezet kan worden. Dit levert veel stress op en nervositeit en dat is niet nodig. Het is zaak dat je kunt gaan rekenen op een betrouwbaar en constant werkaanbod en dat je je geen zorgen hoeft te maken over nieuwe klanten.

 

De oplossing

De manier om dit op te lossen is door niet meer te wachten tot je werk krijgt, maar door er zelf proactief achteraan te gaan. Hoor en wederhoor blijft toch de meest belangrijke manier om klanten te winnen en dat betekent netwerken, het opbouwen van een waterdicht salesproces en het samenstellen van de perfecte marketingmix voor jouw bedrijf. Doe je dit goed, dan volgt een constante en betrouwbare toestroom van werk vanzelf.

 

Instabiele inkomsten

Als freelancer is het heel goed mogelijk dat je de ene maand vol zit met werk en een uitstekend salaris hebt, terwijl de volgende maand mager is en de financiën te wensen over laten. Dit probleem heeft ook veel te maken met het eerste punt wat we hier besproken hebben en is het gevolg van een instabiele toestroom van werk. Het voordeel van vast werk is dat je kunt rekenen op een vast inkomen elke maand. Voor freelancers is dat anders en dit kan aanleiding zijn tot stress en onzekerheid.

 

De oplossing

Ook hier is de oplossing weer actief te zijn en jezelf te verkopen. Dat betekent netwerken, maar ook adverteren, jezelf promoten via sociale media en jouw bedrijf op de kaart zetten. Als je het een maand heel druk hebt, is het gemakkelijk om je sales werkzaamheden te laten vallen, maar juist dan is het belangrijk dat je dit vol blijft houden. Want met deze inspanningen zorg je ervoor dat je ook de volgende maand een volle agenda hebt.

 

Overspannen zijn en vermoeidheid

Helaas krijgen veel te veel freelancers te maken met vermoeidheid en wordt een deel ervan zelfs overspannen. Het opzetten van een eigen bedrijf is niet alleen veel werk. Er ligt ook een grote verantwoordelijkheid op je schouders, want als jij er geen succes van maakt, is er geen inkomen. Het probleem daarmee is ook dat de balans tussen werk en privé verdwijnt en dat relaties en huwelijken daar onder lijden. En dat terwijl je juist een beter leven wilt creëren voor jezelf en je familie. Voel jij je volledig overrompeld, dan ben je dus niet de enige. Gelukkig zijn er voldoende dingen die je daaraan kunt doen (zie ook ons artikel: hoe ga je om met stress?).

 

De oplossing

Iedereen zal even hard moeten werken om een freelancebedrijf op te zetten, maar als dat eenmaal gelukt is, is het tijd voor jou om rustiger aan te doen. Dat kan door jezelf een routine aan te leren met vaste werkuren en daarbuiten ook echt niet met je bedrijf bezig te zijn. Geen klant verwacht een antwoord van je om 10 uur ’s avonds, dus als je de volgende ochtend reageert, is dat ook prima. Geef jezelf voldoende manieren om te ontspannen, zoals een warm bad, lichaamsbeweging, een hobby of tijd doorbrengen met familie en vrienden. Plan je weekenden vrij en neem dagelijks een aantal uren pauze van je monitor, je telefoon en andere schermen en apparaten.

Dit is ook het moment om aan automatisering te denken. Er zijn vast administratieve taken die je helemaal niet meer zelf hoeft te doen als je ze automatiseert. Facturatie en e-mail communicatie zijn daar enkele voorbeelden van. Er is voldoende software te vinden waarmee je dat gemakkelijk instelt. Daarbij kun je ook gaan denken aan het inhuren van een andere freelancer die wat van je werk over kan gaan nemen. Op die manier krijg jij meer tijd, neem je een stap terug en kun je eindelijk gaan genieten van de vruchten die je harde werk heeft afgeworpen.

 

Klanten die niet betalen

 

Het gebeurt helaas maar al te vaak: je hebt het werk uitgevoerd, netjes een factuur uitgestuurd en de klant betaalt niet. Dit is voor jou een groot probleem, want je rekent op het geld en je hebt er hard voor gewerkt. Sommige klanten doen dat niet expres en zijn de betaling gewoon vergeten, terwijl anderen dit zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Wat ook de reden, jij krijgt je geld te laat.

 

De oplossing

De oplossing voor wanbetalers is een goed debiteurenbeleid. Kijk allereerst naar je eigen communicatie en beoordeel of je facturen duidelijk en compleet zijn. Vervolgens vraag je je af wat de belangrijkste redenen zijn waarom jouw klanten niet betalen. Gebruik software om het opvolgen van facturen mee te automatiseren, zodat iedereen die niet betaalt direct een e-mail krijgt als de betaaltermijn is verlopen en ook daarna nog regelmatig aan de betaling wordt herinnerd. Maak een analyse van de financiële gezondheid van potentiële nieuwe klanten en ga niet met ze verder als deze twijfelachtig is. En blijft het probleem zich voordoen, overweeg dan om betalingen vooraf te gaan vragen.

 

Eenzaamheid en isolatie

Van huis werken klinkt voor veel mensen als een droom, maar de realiteit is vaak veel minder romantisch. Als je nooit de deur uit hoeft en altijd thuis bent, dan kan je je eenzaam en geïsoleerd gaan voelen. Voor sommige freelancers is dat zo erg, dat hun hele leven erdoor beïnvloed wordt. Het is een feit dat thuiswerken je moet liggen, maar zelfs de grootste kluizenaars krijgen hiermee te maken.

 

De oplossing

 

Zorg ervoor dat je naast je werk deelneemt aan sociale bezigheden, zoals het beoefenen van een teamsport, lid worden van een club of tijd besteden met familie en vrienden. Plan je week goed in, zodat je naast je werkuren tijd kunt vrijmaken om het huis te verlaten. Wat je ook kunt doen is een kantoor huren ergens dat je deelt met andere freelancers in je woonplaats. Daar kun je ook klanten uitnodigen, eventueel, en netwerken. Via Freelancer.nl kom je in contact met andere professionals in je vakgebied en kun je ervaringen en problemen delen. Je staat er niet alleen voor.

 

Hoe ga je verder?

 

Als je deze 5 problemen kunt overwinnen, dan maak je van jouw freelance bedrijf ook een groot succes. Het zijn de grootste problemen die freelancers wereldwijd hoofdpijn bezorgen en die dus echt wel op te lossen zijn. Kom jij een of meer van deze obstakels tegen vergeet dan niet dat je niet de enige bent, dat er ook grote voordelen verbonden zijn aan werken als freelancer en dat deze obstakels overwonnen kunnen worden. Wees proactief, plan je dagen goed in, zorg voor jezelf, automatiseer en ga regelmatig naar buiten. Zo wordt jouw bedrijf ook een betrouwbare en royale bron van inkomsten waar jij en je gezin maandelijks op kunnen vertrouwen.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten