Terug

De voor- en nadelen van freelancen op een rijtje

Langzaam maar zeker komt het einde van het jaar in zicht. Het is de tijd van het jaar waarin mensen beginnen na te denken over goede voornemens, goed eten, meer sporten, relatieproblemen of ouder worden. Het is ook het moment waarop ondernemende medewerkers zich beginnen af te vragen of ze nog een jaar voor het bedrijf moeten werken, of eindelijk op eigen benen gaan staan.

Waar ik vroeger dacht dat freelancen echt de ideale baan was, moet ik toegeven dat ik hier tegenwoordig anders over nadenk. Hoe meer ik praat met freelancers en degenen die willen beginnen met freelancen, hoe meer ik heb geleerd over de echte voor- en nadelen van het zijn van een freelancer.

Wat zijn de nadelen van freelancen?

Op papier lijkt freelancen echt super. Eigen tijden, geen zeurende baas. Dus waarom zou iemand dit niet willen?

Freelancen brengt natuurlijk de nodige risico en onzekerheid met zich mee. De meeste freelancers hebben geen strategie om klanten te binden. En zelfs als iemand een solide klantbestand heeft opgebouwd, is er geen garantie dat er werk is wanneer ze dit wel nodig hebben.
Daarnaast is er ook een keerzijde van dit verhaal: je bent altijd aan het werk. Nieuwe opdracht binnengehaald op zaterdag? Dan wil je er alvast aan beginnen. Zonder toezicht leidt dit al snel tot een burn-out. En na een paar jaar van de hoge stress die gepaard kan gaan met het doen van klantenwerken en het vinden van potentiële klanten, en het verkopen van jouw services om met jou samen te werken. Dan kan me voorstellen dat mensen liever kiezen voor een vaste baan bij een bedrijf.

Voordelen van freelancen

Elk nadeel heeft natuurlijk ook zijn voordeel en met freelancen zijn er meer dan genoeg voordelen. Zeker als je al een tijdje bezig bent en een ruim klantbestand hebt opgebouwd.
Freelancers hebben het unieke vermogen om de klanten te kiezen waarmee ze werken. Ze hebben ook de mogelijkheid om met veel klanten of slechts een paar geselecteerde klanten te werken. Heb je geen zin een een zeurende klant? Dan heb je de optie om niet met deze klant samen te werken.

Een ander voordeel van freelancen is de mogelijkheid om je eigen werklasten te kiezen. Je kunt zo veel of zo weinig werken als je wilt en je kunt projecten kiezen die voor jou als zinvol voelen. Je kunt je concentreren op het werk waar je van houdt zonder de afleiding van een fulltime baan zoals vergaderingen, kantoorpolitiek of ruis van de omgeving.  
Dit is de voornaamste reden waarom ik ben gaan freelancen. Met zoveel vrijheid over klanten en bepaalde werklast hebben freelancers de flexibiliteit waar de meeste mensen van dromen. Als je het grootste deel van het jaar fulltime wilt werken en alleen in de zomer parttime wilt werken, heb je de vrijheid en controle om deze beslissing te nemen.


Ten slotte geeft freelancen jou ook de flexibiliteit om aan verschillende projecten en onderwerpen te werken. In-house werken voor één bedrijf levert mogelijk geen ervaring op in andere industrieën en carrièregebieden. Freelancen is een manier om jouw horizon te verbreden. Deze afwisseling kan helpen om een omgeving te creëren die jouw grenzen verleggen. 

Moet ik dan nu mijn baan opzeggen en freelancer worden?

Mocht je het gevoel hebben dat je momenteel vastzit bij je huidige baan dan is freelancen wellicht een stap die je kunt overwegen. Freelancen kan zeker bevrijdend werken, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Het omgaan met de verantwoordelijk en vrijheid kan erg moeilijk zijn, en de meeste mensen gedijen beter in een vaste omgeving, vaste baan en vaste routine. Het is zeker niet aan te raden om zomaar jouw vaste baan op te zeggen.

Mijn advies voor de mensen die freelancen een kans willen geven is om te beginnen met freelance opdrachten naast jouw vaste baan. Zo houdt je jouw zekerheid op vaste inkomen en kan je alvast aanvoelen wat freelancen is.Mocht het uiteindelijk niks voor je zijn dan heb je geen roekeloze beslissingen genomen en kan je met gemak terug naar jouw oude routine.

---------------------------------------------------------------

Hoi, Mijn naam is Joey en ik ben een zeer gedreven, ervaren digitale ontwerper en online marketeer met 10+ jaar ervaring. Ik heb opdrachten uitgevoerd voor bedrijven over de hele wereld. Mijn klanten omschrijven mij als vlot en professioneel.

www.logovectorservice.nl

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten